Kun je geverfde eieren opeten?
Pasen en geverfde eieren horen bij elkaar als zout en peper. Maar kun je geverfde eieren veilig eten?
Bij het gebruik van waterverf of vingerverf, kan de kleurstof door de eierschaal heen dringen. Het gaat hier dan echter om zo'n kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Ook voor kinderen is het gewoon veilig om een geverfd eitje te eten. Wel is het natuurlijk belangrijk dat kinderen hun eigen waterverf gebruiken en niet de autolak of muurverf uit de garage' benadrukt de Voedsel- en Warenautoriteit.
De gekleurde eieren uit de winkel zijn helemaal veilig, omdat de kleurstof niet kan worden opgenomen door het ei. Hiernaast is het het beste om natuurlijke verf te gebruiken voor het beschilderen van de eieren. Deze natuurlijke verf kun je gewoon zelf maken.
Ingrediënten:
- Bieten of bessensap (roze tot rood)
- Uienschillen (bordeauxrood)
- Bosbessen(blauw tot paars)
- Rode kool (blauw)
- Verse spinazie (groen)
- Gebrouwen koffie (bruin)
- Kurkuma (geel)
- Azijn
- Eieren
Bereidingswijze:
- Doe het ingrediënt met de kleur naar keuze in een steelpan. Voeg ook de eieren toe en schenk er water over tot alles is bedekt.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Haal de eieren na 20 minuten voorzichtig uit de pan en doe ze in een hittebestendig bakje of glazen pot.
- Schenk het gekleurde kookvocht over de eieren zodat ze bedekt zijn.
- Voeg een royaal scheutje azijn toe aan het vocht (ongeveer 1 eetlepel per 250 ml vocht).
- Laat ze op kamertemperatuur tenminste 4 uur (of een nacht) afkoelen. Hoe langer, hoe intenser de kleur zal worden.
- Haal de eieren uit de kleurstof en laat ze drogen. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze desgewenst met een klein beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen.
Bron: Allrecipes
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
-
-
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
Knoflook gegeten? Dit helpt tegen de nare geur
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren.
-
Deze boter smeert het lekkerst op je paasbrood
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?