‘De natuur is een restaurant’
Het is Boekenweek en daarom kookt schrijver Ronald Giphart uit de natuur. Hij raakt geïnspireerd door de grote dichters van ons land.
Natuurlijk denken we bij het thema van de Boekenweek meteen aan de beginregels van een van de beroemdste gedichten uit de Nederlandse literatuur: De Dapperstraat van J.C. Bloem. 'Natuur is voor tevreden en legen, en dan: wat is natuur nog in dit land?'
Een vriend van mij merkte ooit op dat dit lijkt op een grapje van Woody Allen, die in zijn film Annie Hall twee bejaarde dames citeert die samen in een resort verblijven en klagen over de maaltijden. 'Het eten hier is echt verschrikkelijk', zegt de een, waarop de ander antwoordt: 'Ja, en je krijgt ook zulke kleine porties'.
In zijn gedicht legt Bloem uit dat voorspelbare lieden geraakt kunnen worden door een of ander landschapje of zogenaamd mooie natuurverschijnselen, maar dat hij met zijn tere dichtersziel juist schoonheid ziet in 'grauwe stedelijke wegen' en in de 'in kaden vastgeklonken waterkant’. 'Alles is veel voor wie niet veel verwacht', houdt hij ons voor. 'Het leven houdt zijn wonderen verborgen tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat'. Dit alles heeft de dichter overdacht, verregend, op een miezerige morgen, domweg gelukkig, in de Dapperstraat.
Bloem staat in een rijke traditie van schrijvers die zich in de loop der tijden badinerend hebben uitgelaten op alles wat met het leven buiten de grote stad te maken heeft. Natuur is dat waar je doorheen komt als je van de ene metropool naar de andere reist, was en is een opvatting van veel literatoren en poëten. Of zoals Willem Kloos, de vader der Tachtigers, ooit schreef: 'Natuur is mooi, maar ik moet er wat te drinken bij hebben'. En dit citaat doet weer denken aan een uitspraak van Woody Allen: 'I love nature, I just don’t want to get any of it on me' (ik hou van de natuur, ik wil alleen niets ervan op me hebben).
Een andere grap van Allen luidt: 'I’m at two with nature', wat vertaald betekent ‘ik ben twee met de natuur’ (een spitsvondige variant op 'ik ben één met de natuur'). In de al eerder genoemde film Annie Hall legt Woody Allen uit dat voor hem de natuur vooral spinnen, slakken en beestjes is, en grote vissen die kleine vissen eten, dieren die andere dieren verorberen. 'For me, nature is like an enormous restaurant', aldus Woody, een uitspraak waar menig dichter het mee eens zal zijn.
Slakken
Voor vier personen
24 slakken (uit blik of via kweker, internet of de speciaalzaak)
4 el gesneden bieslook
4 el gehakte peterselie
4 tl knoflook, gepureerd
4 tl gember, gepureerd
4 mespuntjes kerrie
4 scheutjes pernod
4 scheutjes sojasaus
4 dl room
4 dl kippenbouillon
veel boter
Speciaal voor alle natuurliefhebbers vandaag een gerecht met slakken, een schotel van kookheld Jon Sistermans, opgetekend door zijn protegé Rik de Jonge van restaurant Madeleine in Utrecht.
Breng de room en bouillon aan de kook in een steelpan.
Gooi er steeds wat stukjes boter bij, gebruik een staafmixer tot een dikke saus ontstaat.
Pak een andere steelpan, doe hier de slakken in (zonder huisje). Voeg de pernod en sojasaus toe en breng langzaam aan de kook.
Als de slakken warm zijn, vocht afgieten en de botersaus erbij doen. Voeg de overige ingrediënten toe (bieslook, peterselie, kerrie, knoflook, gember). Breng aan de kook, misschien nog een snuf zout.
Direct serveren, het liefst in de natuur! Neem er wat te drinken bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
PREMIUMMet video20
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
Hype of slim? 5 vragen over vegan
-
-
-
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
Bestel eens een broodje larven
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint. -
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’