Pizza is een beter ontbijt dan ontbijtgranen
Een Amerikaanse diëtiste beweert dat een stuk pizza gezonder is als ontbijt dan ontbijtgranen. Volgens Chelsey Amer is het populaire Italiaanse junkfood namelijk 'gebalanceerder' dan een schaaltje volle melk met cornflakes.
Voor je gaat watertanden: Amer raadt het niet echt aan om 's morgens een pizza te verorberen. Haar uitspraak zegt misschien minder over pizza dan over ontbijtgranen, die erg veel suiker kunnen bevatten. Want hoewel een pizzapunt veel calorieën bevat, voert de diëtiste aan dat er mogelijk meer eiwitten inzitten, dat hij belegd kan zijn met verse ingrediënten en dat hij minder suiker kan bevatten. Ontbijtgranen daarentegen kunnen de bloedsuikerspiegel laten crashen en bevatten weinig eiwitten.
,,Het kan je verbazen dat een gemiddelde pizzaslice en een kom ontbijtgranen met volle melk bijna evenveel calorieën bevatten. Maar pizza bevat een grotere dosis proteïnen, die je voldaan houden en verzadigd gedurende de voormiddag. Bovendien bevat een punt pizza meer vet en veel minder suiker dan de meeste koude ontbijtgranen, zodat je geen vroege suikerdip ervaart."
De Amerikaanse voedingsgoeroe antwoordde daarmee op een vraag van voedingssite The Daily Meal. ,,Mij zal je doorgaans niet bepaald van pizza noch ontbijtgranen zien smullen als ontbijt", zegt ze nog. ,,Ik ga voor een maaltijd met veel vezels en eiwitten. Die winnende combinatie houdt je voldaan, voorkomt een bloedsuikerpiek, geeft je metabolisme een boost en verhoogt de verzadiging."
Test
Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat een grote kom Kellogg's Frosties negen theelepels suiker kan bevatten, hetzelfde als een glas frisdrank. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop nam enkele maanden geleden 320 verschillende soorten ontbijtgranen onder de loep. Slechts 109 van de geanalyseerde ontbijtgranen behaalden een goede score. Vooral havermout, havervlokken, granola en muesli met weinig of gezonde toevoegingen vallen onder de gezonde lijst.
Onder de ongezonde varianten vinden we onder meer gesuikerde cornflakes, maar ook veel krokante ‘crunchy’ mueslivarianten met extraatjes zoals chocolade of karamel. Ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, zijn doorgaans suikerbommen: meer dan 80 procent van de kinderproducten uit de selectie van Test Aankoop bevatte veel te veel suiker.
Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint. -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Delft -
-
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUMMet video19
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
-
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten