Bacon basilicum gamba's
Voor goede grote gamba’s moet je diep in de buidel tasten. Maar hoe groter de garnalen hoe vleziger en lekkerder ze zijn. De moeite waard dus. Zeker als je ze ingepakt in bacon grilt is het van belang dat de garnalen genoeg ‘body’ hebben. Zo voorkom je dat ze te gaar en droog worden voordat het gerookte spek krokant is.
Ingrediënten (voor 4 personen ):
- Sinaasappel-Mierikswortel glaze:
- 3 el sinaasappelmarmelade
- 1 el sinaasappeljam
- 2 tl honing
- 1 tl geraspte mierikswortel
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 ongepelde grote gamba’s
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 blaadjes basilicum
- 12 plakken gerookt ontbijtspek
Benodigdheden:
- 12 satéprikkers, in water geweekt|
- Kwastje
Bereiding (voorbereiding ½ uur, bereiding 10 minuten):
- Maak de sinaasappel-mierikswortelglaze door de sinaasappelmarmelade en sinaasappeljam in een pannetje te verwarmen tot deze dunner wordt.
- Voeg de honing, mierikswortel en zwarte peper toe en roer goed door.
- Bereid een BBQ voor op direct grillen, breng naar een temperatuur van 250 °C en olie het rooster lichtjes in of verwarm een grillpan goed voor.
- Pel de gamba’s maar laat de kop en staart zitten: snijd met een mesje de rug in en spoel onder koud stromend water het darmkanaal eruit.
- Dep de gamba’s droog met keukenpapier en kruid licht met versgemalen zwarte peper.
- Steek door iedere gamba vanaf de kop naar de staart een satéprikker.
- Leg op de rug van iedere gamba een blaadje basilicum en wikkel er een plak gerookt ontbijtspek omheen.
- Plaats de gamba’s op het rooster van de voorverwarmde BBQ en gril af en toe draaiend totdat het ontbijtspek krokant is en de gamba van binnen bijna gaar is.
- Kwast de sinaasappel-mierikswortelglaze over de gamba’s en gril kort totdat de glaze karameliseert. Heerlijk bijgerecht bij een winterse salade.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
Dinteloord -
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter.
-
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten