Lab tovert eiwit tevoorschijn zonder kip
Het is een wereldprimeur die de voedselindustrie op zijn kop kan zetten: kippeneiwit dat niet van een kip komt. BioscienZ uit Breda kreeg het voor elkaar.
Het was een kippenvelmomentje, grapt Wim de Laat (56). De microbioloog uit Made woont en pioniert in Breda. Niet op een internationaal sciencepark, maar gewoon, op een industrieterreintje.
Daar is hij er met BioscienZ in geslaagd kunstmatig kippenei-eiwit te maken. Het is een bescheiden bedrijfje: vijf mensen staan op de loonlijst en stagiaires van de TU Delft en Avans hogeschool in Breda helpen een handje mee. De vondst is goed nieuws voor veganisten, die niks met dierlijke voedingsmiddelen te maken willen hebben, en voor andere tegenstanders van grootschalige dierlijke eierproductie. De Laat van BioscienZ is trots op zijn industriële eiwit. Hij verwacht dat het binnen vier tot zes jaar commercieel geproduceerd kan worden door grote bedrijven. ,,En dan kunnen bereiders het gebruiken in brood, vlees, ijs, zuivel, salades, sauzen, alles wat nu met het echte kippenei-eiwit ovalbumine wordt gelijmd of gebonden.''
Grammetjes
In zijn lab zijn ze er simpel gezegd in geslaagd het dna van een kip na te maken en dat materiaal vervolgens op genetisch aangepaste schimmels te laten groeien. Die vondst haalt uit de suikers van bijvoorbeeld suikerbieten of maïs het eiwit ovalbumine. ,,Tot nu toe op mijn schaal nog maar een paar grammetjes, maar we hebben het wel'', zegt De Laat over zijn Ei van Columbus.
Volgens De Laat gaan er op de wereldmarkt miljoenen tonnen natuurlijk eiwit per jaar om; daarmee is de potentie voor een plantaardig alternatief erg groot. ,,Moet je nagaan wat dat scheelt als je hiervoor geen kippen meer hoeft te fokken, voeren en huisvesten. Geen eieren hoeft te rapen en verpakken. Minder ellende van mest en ammoniak hebt.'' De geautomatiseerde productie van dit eiwit betekent niet alleen een enorme kostenbesparing, maar is een duurzame sprong van jewelste, betoogt de Bredanaar.
De Laat en BioscienZ toverden enige tijd geleden in het kleinschalige lab al melk zonder koe. Het smaakt niet als koeienmelk. ,,Maar het is lekker, voedzaam en duurzaam. Goedkoper te produceren dan sojamelk, waarvoor je enorme arealen grond nodig hebt. Het principe van melk zonder koe is op zich eenvoudig: melksuikers vervang je door plantaardige suikers, dierlijke vetten vervang je door plantaardige en je mengt dat met zes soorten eiwitten. Maar het kunstje is ingewikkelder.''
Duurzaam pionieren
De Laat ontving vorig jaar van staatssecretaris Martijn van Dam een projectsubsidie van 30 mille om in zijn Bredase laboratorium aan de slag te gaan met industrieel eiwit.
Het werk van BioscienZ trok ook de aandacht van Vegetarische Slager Jaap Korteweg, die zijn fabriek recent ook in Breda vestigde en die op grote schaal vleesvervangers op basis van onder meer soja maakt en verkoopt. Hij wilde weten wat er mogelijk was met kunstmatig eiwit. ,,Jaap en ik hebben dezelfde drive. We willen allebei duurzaam pionieren en we stimuleren elkaar.''
Met de projectsubsidie van het ministerie van Economische Zaken op zak ging De Laat aan de slag. Hij lanceerde met hoogleraar Nigel Dunn Coleman de biotechnologische start-up FunGeneX om kippenei-eiwit na te maken. Of De Laat er ooit rijk van wordt? Hij betwijfelt het. ,,Het is beschermd; ik moet gaan onderhandelen met multinationals. We zullen zien. Het is niet mijn drijfveer.''
Geurloos
Het plakkende product dat nu wereldwijd de aandacht van de voedselindustrie trekt, is overigens volkomen kleur- en geurloos. En het smaakt volgens De Laat ook nog eens nergens naar. ,,Je kunt er andersom dan ook heus geen lekker eitje van maken.'' Daarvoor moet je voorlopig dus nog gewoon bij een échte kip van vlees en bloed zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWoonvraag
Hypotheeklasten een zorg voor veel huiseigenaren, maar ze kunnen soms omlaag
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
De bekende Britse tv-kok Nigella Lawson heeft de eigenaar van een ouderwets Amsterdams snoepwinkeltje bijzondere feestdagen bezorgd. Lawson promootte het zaakje onlangs al in haar kerstspecial op tv en deze week ook nog bij haar bijna 3 miljoen Instagramvolgers. De eigenaar heeft veel ervaring, maar stond toch te kijken van Lawsons bestelling. De vraag is wel: brak ze de huisregels? -
PREMIUMEnergierekening
Sander betaalt twee tientjes aan energiekosten: ‘Thermostaat staat dag en nacht op 20 graden’
Sander Brugman (32) uit Hazerswoude-Dorp is installateur en bespaarde dus flink wat kosten door zelf zijn luchter/water-warmtepomp aan te sluiten. Toch had hij achteraf liever voor een andere oplossing gekozen. ,,In totaal kostte deze investering ons 26.000 euro.”
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
-
-
-
Met dit geheime ingrediënt maak je de luchtigste roereieren
Eieren kun je op tientallen verschillende manieren bereiden. Een luchtig geklopt roerei behoort tot de favorieten. Je kunt dit mixen met groenten en spek of naturel eten. Hoe dan ook: dankzij deze truc is je roerei luchtiger dan ooit tevoren. -
PREMIUMeierstokkankerdag
Dit moet je volgens oncoloog weten over eierstokkanker: ‘Niet voor niets wordt het ook wel ‘silent lady killer’ genoemd’
Woensdag is het Wereld Eierstokkankerdag. Vorig jaar kregen 1371 vrouwen te horen dat ze deze ziekte hebben. Eierstokkanker wordt bij de meeste patiënten laat ontdekt en is dan vaak al uitgezaaid. Hoe kan deze kanker zo lang onopgemerkt blijven? Gynaecoloog-oncoloog Jurgen Piek legt het uit en vertelt over de nieuwste vondsten uit onderzoek die hoop bieden voor de toekomst.
-
PREMIUMVoor jou geproefd31
Dit B-merk wint onze knakworstentest: ‘Deze smaakt niet alleen lekker, hij ruikt ook nog naar een worstje’
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden