Citrus gevulde zeebaars
Het bereiden van hele vissen is een uitdaging. Je moet het vuur flink hoog opstoken en de goed gezouten vis op het rooster of in de pan leggen. Omdraaien doe je pas als de huid mooi krokant geworden is en niet langer plakt. Maak hem af met een gegrilde-citrusvinaigrette en eet met je handen, dan weet je zeker dat je geen graten meepakt en geniet je dubbel.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 hele zeebaarzen, schoongemaakt en geschubd (laat je visboer dit alvast doen)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in dunne plakken gesneden
- 1 limoen, in dunne plakken gesneden
- 1 sinaasappel, in dunne plakken gesneden
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 3 el grof zeezout
Gegrilde-citrusvinaigrette:
- 2 citroenen, gehalveerd
- 20 ml witte wijnazijn
- 2 el fijne mosterd
- 100 ml olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Benodigdheden:
- Barbecue voor direct grillen of een grote grillpan
- Keukentouw
- Gietijzeren grillrooster (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding circa ½ uur):
Voorbereiding:
- Spoel de vissen af onder koud water en dep droog.
- Vouw de buikholte open en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vul de buikholte vervolgens met plakjes citrusfruit en verse kruiden.
- Omwikkel elke vis met keukentouw zodat de vulling tijdens het grillen blijft zitten.
- Bereid een barbecue met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt of verhit een grote grillpan.
- Heb je een dikke vis? Zorg dan voor een bereiding op wat lagere temperatuur, zodat de vis rustig kan door garen zonder dat de huid verbrandt.
- Leg voor de gegrilde-citrusvinaigrette de citroenen met de snijkant op het rooster en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.
- Knijp de citroenen uit in een kom, voeg de witte wijnazijn en mosterd toe en roer goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie druppelsgewijs al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vet het gietijzeren rooster van de barbecue of de grillpan goed in met olie.
- Bestrooi beide zijden van de gevulde vissen royaal met grof zeezout en leg de vissen op het rooster.
Bereiding:
- Gril ze circa 5 minuten met gesloten deksel tot de huid mooi bruin en krokant is geworden en makkelijk loskomt van het rooster. Draai de vis om en gril nogmaals circa 5 minuten.
- De vis is klaar als het visvlees stevig aanvoelt als je het indrukt. Haal de vissen van de barbecue of uit de grillpan, knip het keukentouw los en besprenkel royaal met de gegrilde-citrusvinaigrette.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
PREMIUMMet video20
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’ -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
-
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet