Bij snoep in rode verpakking verwachten we kersensmaak
Bij het bepalen van de smaak van het product laten we ons leiden door de kleur van de verpakking. Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Montclair in de Amerikaanse staat New Jersey.
Tijdens de studie kregen deelnemers snoep in verschillend gekleurde verpakkingen: rood, groen, oranje en paars. Vervolgens werd hen gevraagd welke smaak zij verwachtten, hierbij werd rood het meest geassocieerd met kers, groen met munt, bij oranje dacht men vooral aan sinaasappel en paars werd gelinkt aan druif.
De smaakverwachtingen verschillen ook per product. Bij een groen snoepomhulsel wordt gedacht aan de smaak munt, terwijl de kleur bij een groen dranketiket een citrussmaak oproept. Volgens het onderzoek heeft de kleur daarentegen geen invloed op de de smaakintensiteit van het product.
Ondanks dat de kleur van de verpakking invloed heeft op de smaakverwachting, heeft het geen invloed op de smaakbeleving. De studie concludeerde dat de smaak van het product het meeste wordt beïnvloed door de vorm en kleur van het eten zelf.
Dit bleek ook in 2012 toen Cadbury, een Engels chocolademerk, de vorm van hun chocoladereep aanpaste. Dit leidde namelijk tot klachten over de smaak van de nieuwe reep. Dit was opvallend, aangezien Cadbury niets wijzigde aan het recept.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar -
PREMIUMMet video20
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’ -
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden.
-
Kan je lichaam herstellen van jaren vol met vet eten?
-
-
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint.
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
-
‘Broodje poep’ voor astronauten
Ruimtereizigers voeden zich in de toekomst mogelijk met 'omgebouwde' menselijke uitwerpselen. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit hebben een manier gevonden waarop bacteriën poep kunnen omvormen tot een voedingsbron. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de lange reizen die astronauten maken. -
-
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’