‘De natuur is een restaurant’
Het is Boekenweek en daarom kookt schrijver Ronald Giphart uit de natuur. Hij raakt geïnspireerd door de grote dichters van ons land.
Natuurlijk denken we bij het thema van de Boekenweek meteen aan de beginregels van een van de beroemdste gedichten uit de Nederlandse literatuur: De Dapperstraat van J.C. Bloem. 'Natuur is voor tevreden en legen, en dan: wat is natuur nog in dit land?'
Een vriend van mij merkte ooit op dat dit lijkt op een grapje van Woody Allen, die in zijn film Annie Hall twee bejaarde dames citeert die samen in een resort verblijven en klagen over de maaltijden. 'Het eten hier is echt verschrikkelijk', zegt de een, waarop de ander antwoordt: 'Ja, en je krijgt ook zulke kleine porties'.
In zijn gedicht legt Bloem uit dat voorspelbare lieden geraakt kunnen worden door een of ander landschapje of zogenaamd mooie natuurverschijnselen, maar dat hij met zijn tere dichtersziel juist schoonheid ziet in 'grauwe stedelijke wegen' en in de 'in kaden vastgeklonken waterkant’. 'Alles is veel voor wie niet veel verwacht', houdt hij ons voor. 'Het leven houdt zijn wonderen verborgen tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat'. Dit alles heeft de dichter overdacht, verregend, op een miezerige morgen, domweg gelukkig, in de Dapperstraat.
Bloem staat in een rijke traditie van schrijvers die zich in de loop der tijden badinerend hebben uitgelaten op alles wat met het leven buiten de grote stad te maken heeft. Natuur is dat waar je doorheen komt als je van de ene metropool naar de andere reist, was en is een opvatting van veel literatoren en poëten. Of zoals Willem Kloos, de vader der Tachtigers, ooit schreef: 'Natuur is mooi, maar ik moet er wat te drinken bij hebben'. En dit citaat doet weer denken aan een uitspraak van Woody Allen: 'I love nature, I just don’t want to get any of it on me' (ik hou van de natuur, ik wil alleen niets ervan op me hebben).
Een andere grap van Allen luidt: 'I’m at two with nature', wat vertaald betekent ‘ik ben twee met de natuur’ (een spitsvondige variant op 'ik ben één met de natuur'). In de al eerder genoemde film Annie Hall legt Woody Allen uit dat voor hem de natuur vooral spinnen, slakken en beestjes is, en grote vissen die kleine vissen eten, dieren die andere dieren verorberen. 'For me, nature is like an enormous restaurant', aldus Woody, een uitspraak waar menig dichter het mee eens zal zijn.
Slakken
Voor vier personen
24 slakken (uit blik of via kweker, internet of de speciaalzaak)
4 el gesneden bieslook
4 el gehakte peterselie
4 tl knoflook, gepureerd
4 tl gember, gepureerd
4 mespuntjes kerrie
4 scheutjes pernod
4 scheutjes sojasaus
4 dl room
4 dl kippenbouillon
veel boter
Speciaal voor alle natuurliefhebbers vandaag een gerecht met slakken, een schotel van kookheld Jon Sistermans, opgetekend door zijn protegé Rik de Jonge van restaurant Madeleine in Utrecht.
Breng de room en bouillon aan de kook in een steelpan.
Gooi er steeds wat stukjes boter bij, gebruik een staafmixer tot een dikke saus ontstaat.
Pak een andere steelpan, doe hier de slakken in (zonder huisje). Voeg de pernod en sojasaus toe en breng langzaam aan de kook.
Als de slakken warm zijn, vocht afgieten en de botersaus erbij doen. Voeg de overige ingrediënten toe (bieslook, peterselie, kerrie, knoflook, gember). Breng aan de kook, misschien nog een snuf zout.
Direct serveren, het liefst in de natuur! Neem er wat te drinken bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
Hype of slim? 5 vragen over vegan
Vegan lijkt het nieuwe modewoord. Niet alleen in restaurants en de supermarkt, maar ook in de mode- en beautywereld. Veel Hollywoodsterren zweren bij een dieet zonder dierlijke producten. Wat betekent het precies en waarom zouden we meer veganistische voeding moeten eten? -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
-
-
Bestel eens een broodje larven
Wereldwijd eten ruim 2 miljard mensen regelmatig insecten, maar in het westen is deze voedingsbron nog niet erg ingeburgerd. Toch probeert de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO ons te enthousiasmeren voor het eten van insecten. -
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUMMet video20
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool. -
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’