Kimchi geeft je écht betere aderen
De traditionele Koreaans gefermenteerde kool kimchi heeft werkelijk een positief effect op de gezondheid. Het goedje, dat in talloze varianten wordt bereid in Korea, zorgt voor betere bloedvaten.
Het onderzoek van de wetenschappers Hyun Ju Kim, Jeong Sook Noh en Yeong Ok Song is verschenen in het Journal of Medicinal Food. Het lijkt erop dat het goed is véél van de kool te eten.
Het lijkt erop dat kimchi atherosclerose (adervervetting) kan voorkomen. Bij deze ziekte, waarbij plaque zich vastzet in de bloedvaten, kunnen de vaten dichtslibben. Een antioxidant kan dit proces afremmen en daarom hebben de onderzoekers het antioxidantrijke kimchi gebruikt, zo meldt Medisch Dossier. Honderd vrijwilligers werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep testpersonen kreeg 15 gram kimchi per dag, de andere groep 210 gram.
Goede conditie
Na een week was de hoeveelheid totaal cholesterol en het slechte LDL-cholesterol in het bloed in beide groepen al gedaald. Dat geeft niet alleen aan dat kimchi werkt, maar ook dat de effecten dosisafhankelijk zijn. Hoe meer kimchi iemand at, hoe groter het positieve effect op de bloedwaarden was. De gevonden effecten bleken inderdaad het gevolg te zijn van een verhoogde concentratie antioxidanten in het bloed. Daarnaast is het ook mogelijk dat de melkzuurbacteriën van invloed waren op de vetstofwisseling. Kimchi kan dus op verschillende manieren de bloedvaten in goede conditie houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat.
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
-
-
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMMet video19
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
Frisse Start: is vette vis gezond?
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
Je maaltijd wordt pas tegen middernacht bezorgd, de saté wordt zonder pindasaus geleverd of de frietjes komen zwartgeblakerd uit de maaltijdbox. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: mijn bestelde maaltijd voldoet niet aan mijn verwachtingen, wat nu? -
-
koken & eten
Ziek, zwak of misselijk? Zo hou je je weerstand op peil