Gouden tijden voor chocoladefans
Chocoladefans maken mooie tijden door: de makers van Kinder Bueno gaan ook ijs maken, er is chocoladepasta ontwikkeld met M&M’s erin en er komen ook nog steeds meer chocoladeshops bij. En dan is het vandaag óók nog Wereld Nutella Dag.
,,Chocolade is ongelofelijk populair’’, ziet trendwatcher en marketingexpert Paul Moers. Tony's Chocolonely levert daar een grote bijdrage aan, meent Moers. De smaak zeezout met caramel is fameus, maar er is veel meer keus. ,,Dat bedrijf maakt een revolutie door. Ze brengen een hele range aan smaken uit.’’ Er is nu één smaak van de chocolademelk van Tony's Chocolonely, maar dat worden er snel meer, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.
De groei zit ook in de ketens als Chocolate Company (de vijftiende vestiging in Nederland gaat met Valentijnsdag open) en Quetzal (negen filialen in Nederland); die groeien als kool. Het mooie van chocola is: het is een en al emotie, zegt Moers. ,,Het is een product waar je bovendien veel mensen mee kunt verwennen.’’ Ook een ander. Mrs Janet Brownerie is begonnen met het versturen van pakketjes met acht of zestien brownies: traditionele, maar ook exemplaren met pindakaas, lavendel of pecannoten.
Guilty pleasure
Het is moeilijk kiezen, zegt foodtrendexpert Anneke Ammerlaan. ,,Er is een onwaarschijnlijke diversiteit. Chocolade is een trendy artikel geworden. Een guilty pleasure, die ook wel als gezond wordt gezien. Vroeger had je melk, puur en bitter. Nu heb je heel veel verschillende soorten. De textuur is ook belangrijker geworden, dus stukjes die in de chocolade zitten. Dat geldt ook voor de M&M’s in de chocopasta, maar ook voor de hagelslag in de hagelpasta die een opa voor zijn kleinzoon heeft ontwikkeld.’’
Ammerlaan onderscheidt vier soorten chocofans. De culinaire eter wil alleen Valrhona, een chocolademerk dat chefkoks ook gebruiken. De ethische chocoladeliefhebber kijkt vooral naar de manier waarop de chocolade is geproduceerd. ,,Zij willen zeker weten dat het ethisch in orde is.’’ Die foodies eten fairtrade chocolade, zoals van Fair Trade Original.
,,De derde groep zijn de gezondheidseters, foodies die vooral naar de goede stoffen in chocolade. Die zijn dol op Lovechock, die op rauwe chocolade inzetten.’’ De laatste groep is het grootst: de massa die melkchocolade eet en op wie Tony's Chocolonely zich richt. Het favoriete merk van Ammerlaan zelf is het Oostenrijkse Zotter.
We geven er veel geld aan uit. We eten per persoon ongeveer 4,7 kilo per jaar aan chocolade. Volgens een marktonderzoek van Euromonitor zijn consumenten bereid geld te spenderen aan chocolade van hoge kwaliteit waarmee ze zichzelf optimaal kunnen verwennen. In Nederland is Masterfoods – bekend van Twix, Mars en Bounty – marktleider met 19 procent marktaandeel. Nutella heeft als populair merk zelfs een WorldNutellaDay geïntroduceerd. Reden voor fans om hun favoriete recepten te delen via Twitter en voor critici om kanttekeningen te plaatsen bij de pasta. Zo zit er veel suiker in en relatief weinig cacao.
Waarschuwing
Een waarschuwing is op zijn plaats, vindt Moers. ,,Cacao is wel een product dat de komende jaren duur kan gaan worden. De Chinezen hebben chocolade ontdekt en dat – in combinatie met een veranderend klimaat waardoor niet altijd voldoende oogst voorhanden is – kan zorgen voor hogere prijzen. Misschien gaan we ernaartoe dat we de wijnkelder leeghalen en er in plaats van wijn chocolade leggen.’’
Dat moet dan wel heel goede kwaliteit zijn, vindt Moers. ,,De Duitse merken Feodora en Hachez maken chocolade extra mooi van smaak door het dagenlang te concheren. Dat is het slaan van de gesmolten chocolade om de bittere aroma’s eruit te krijgen. Bij goedkopere chocola gebeurt dat vaak maar enkele uren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.” -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
Dieven maken 44 ton chocolade buit met waarde van 400.000 euro
De Duitse politie is op zoek naar een paar brutale chocoladedieven. Zij stalen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Freiburg twee aanhangers met tientallen pallets vol met de zoete lekkernij. De 44 ton heeft een waarde van zo'n 400.000 euro, meldt de lokale politie.
-
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
-
-
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit.
-
Koken & eten
Bakker verwacht stormloop op groene 'Oetelbol'
-
PREMIUMMet video18
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’ -
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?