Supermarkt mag eenmalig abdijbier in de schappen leggen
Supermarktketen Jan Linders heeft van de Belgische Sint-Sixtusabdij toestemming gekregen eenmalig 300 kratjes van 24 flesjes Westvleteren Trappist te verkopen in zijn 60 winkels.
Het gaat om de Westvleteren Blond ( 5,8 procent alcohol), ‘8’ (8 procent) en ‘12’ ( 12 procent), die respectievelijk een groene, blauwe en goudkleurige dop hebben. Elk van de zestig vestigingen van Linders in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland krijgt zo’n vijf kratjes, per flesje moet 9,95 euro worden betaald. Niet meer dan twee flesjes per klant mag een Linders filiaal verkopen van deze bieren, die door het internationale bierforum Ratebeer al verschillende malen tot het beste bier ter wereld zijn uitgeroepen. Vooral ‘Westvleteren 12’ is gewild bij liefhebbers van speciaalbieren.
Waarom de Belgische trappisten Linders eenmalig toestaan hun bier te verkopen kon Gineke Wilms, woordvoerder van de supermarktketen niet zeggen. ,,Dankzij onze partners zijn we erin geslaagd het Westvleterense bier aan te kopen.'' Wie deze ‘partners’ zijn wil Wilms niet meedelen. Wel benadrukt ze dat Jan Linders het als een voorrecht ziet dat het bedrijf de Westvleterense bieren kan en mag verkopen. ,We zien het als een beloning voor het feit dat we al enkele jaren in Nederland tot beste speciaalbiersupermarkt zijn uitgeroepen.''
Bij de brouwerij van de trappisten in Westvleteren was niemand bereikbaar voor een toelichting. Het is pas de tweede keer in hun historie dat de Belgische trappisten hun bier buiten hun abdijbrouwerij en –café te Westvleteren te koop aanbieden in Nederland. Omdat ze in geldnood zaten voor de herbouw van hun zwaar verouderde abdijcomplex gaven de trappisten in 2012 horecagroothandel Sligro toestemming om een box van 6 flesjes voor 27,50 euro te verkopen. In België hadden ze dat een jaar eerder aan supermarkt Colruyt toegestaan.
Dit is een flinke winstpakker voor Jan Linders
,,Een stevige prijs vraagt Jan Linders voor deze bieren’’, meent Peter Kuppers van Bier Consumenten Vereniging PINT uit Maastricht. ,,Aan de poort van de brouwerij in Westvleteren kost een fles slechts 3,75 euro en in Café In de Vrede tegenover de brouwerij kost een glas 4 euro. En via internet kun je dit bier voor 8,95 euro krijgen.'' Volgens Kuppers betaal je vooral de hype rond de Westvleteren Trappisten. ,,Rochefort 10 en Bernardus 8 zijn goedkoper, even goed en altijd verkrijgbaar.''
Bierexpert Guillaume Vroemen uit Genhout spreekt van een 'fikse winstpakker' voor Jan Linders. ,,Te duur als je de prijs vergelijkt met die bij de brouwerij.''
Bron: De Limburger
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
-
PREMIUM26
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint. -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMMet video21
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
-
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUM
Kok Bas pleit voor méér vet in de keuken
Als het aan Bas Robben (27) ligt, maken reuzel en ossewit een comeback in de keuken. Zijn tweede kookboek, Vet, verschijnt vandaag. 'Dit is een genietboek, geen dieetboek.'
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
-
Bang voor pindakaas of groente? Je bent niet alleen