Columniste Marieke Dubbelman.
Volledig scherm
PREMIUM
Columniste Marieke Dubbelman. © Marco de Swart

30km-zones? Verwacht er niet te veel van!

Columniste en journaliste Marieke Dubbelman schrijft op maandag en zaterdag over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen. Dit keer over de 30km-zones in de stad.

  1. Met uiterste precisie worden wijzerplaten van de Dom omhoog gehesen: ‘We hebben onze toren weer terug’
    REPORTAGE

    Met uiterste precisie worden wijzerpla­ten van de Dom omhoog gehesen: ‘We hebben onze toren weer terug’

    Om 05.00 uur precies stonden ze maandagochtend klaar: de werklui die de wijzerplaten van de Domtoren omhoog moesten hijsen en terugplaatsen. De vijf jaar durende restauratie van het Utrechtse icoon nadert daarmee zijn voltooiing. De mega-operatie trok heel wat belangstellenden. ,,Ik ben hier vier jaar geleden komen wonen en heb de Dom nog nooit in zijn volle glorie gezien.”
    Utrecht
  2. List en lef: hoe Utrecht de eeuwenoude Domklokken uit handen van de nazi's hield

    List en lef: hoe Utrecht de eeuwenoude Domklokken uit handen van de nazi's hield

    Het is donderdag 28 januari 1943 als vier plunderploegen door Utrechtse straten trekken om - in opdracht van de nazi’s - kerkklokken uit de torens te halen. Tientallen bronzen exemplaren worden omgesmolten tot wapens, maar de eeuwenoude bellen van de Domtoren overleven de oorlog en zijn tot op de dag van vandaag te horen, 79 jaar na de bevrijding van de stad. Hoe een stel listige Utrechters ervoor zorgde dat de klokken tot op de dag van vandaag te horen zijn.
    Utrecht