Uienoogst was rampzalig, consumenten betaalden de hoofdprijs
De uienoogst pakte vorig jaar rampzalig uit voor veel boeren. Vooral de Zeeuwse telers leden eronder. Consumenten betaalden door de slechte oogst meer voor hun uien in de supermarkt.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau hield daarvoor een steekproef onder 5000 van de 18.000 akkerbouwbedrijven. Daaruit blijkt dat de oogst van uien en in mindere mate de aardappelen veel lager uitviel dan in andere provincies.
Zeeland leed het meest onder een nat voorjaar, dat werd gevolgd door een lange periode van extreme droogte. Uien wortelen ondiep en zijn daardoor extra gevoelig voor droogte. De meeste akkerbouwers hebben ook geen mogelijkheden om te beregenen. Gebrek aan zoet water is een probleem in de Zeeuwse landbouw. Daarnaast kampen verschillende telers, vooral in tijden van droogte, met een verziltende bodem.
Er werd in Zeeland gemiddeld 15.000 kilo per hectare aan zaaiuien van het land gehaald. Dat is 20.000 kilo minder dan in een normaal groeiseizoen. Boeren in Flevoland oogstten gemiddeld 44.000 kilo per hectare. Het gemiddelde in Nederland lag op 35.500 kilo per hectare. Uientelers in Zuid-Holland en Noord-Brabant hadden ook een kleinere oogst, al ging het daar om een paar duizend kilo per hectare. In heel Nederland kwam er in totaal 0,9 miljard kilo uien van het land. In 2017 was dat nog 1,5 miljard kilo.
Fors hogere marktprijzen
In december bleek al dat de Zeeuwse uientelers een dramatisch seizoen achter de rug hadden. Wel zijn de verschillen tussen bedrijven groot. Sommigen hadden een redelijke oogst, anderen zagen driekwart of meer van hun uien verloren gaan. De fors hogere marktprijzen voor uien konden de lagere opbrengsten nauwelijks compenseren. Er zijn telers die voor het tweede achtereenvolgende seizoen niets hebben verdiend.
In de supermarkt was de schaarste aan uien goed te zien. Rond de zomer ging de prijs van uien omhoog, zo blijkt uit cijfers van Inprijsverhoogd.nl. Op verzoek van deze site keek de vergelijkingssite naar gewone gele uien.
Bij AH en Plus kwam de prijs in de zomer boven de 1,40 euro per kilo uit, terwijl die eerder onder 1 euro lag. Bij Jumbo sprong de prijs op 11 juni van 65 cent naar 1,29 euro.
De prijzen zijn inmiddels alweer lager: bij Plus en Jumbo betaal je nu minder dan 1 euro per kilo.
Met uien kun je heerlijke taartjes maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
De prijs die zij betalen voor hun lijf: zo blijven deze sterren boven 40 eeuwig slank
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
Hierdoor is de bloemkool uit de oven ineens zo populair (ook bij vleeseters)
Een hele bloemkool, soms gemarineerd of overgoten met een smeuïge saus, geroosterd in de oven. Recepten voor geroosterde bloemkool duiken overal op. Franse bloemkooltelers hebben zelfs net een bloemkoolapp gelanceerd. Hoe werd de bloemkool zo populair?
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
-
-
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?