Bij snoep in rode verpakking verwachten we kersensmaak
Bij het bepalen van de smaak van het product laten we ons leiden door de kleur van de verpakking. Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Montclair in de Amerikaanse staat New Jersey.
Tijdens de studie kregen deelnemers snoep in verschillend gekleurde verpakkingen: rood, groen, oranje en paars. Vervolgens werd hen gevraagd welke smaak zij verwachtten, hierbij werd rood het meest geassocieerd met kers, groen met munt, bij oranje dacht men vooral aan sinaasappel en paars werd gelinkt aan druif.
De smaakverwachtingen verschillen ook per product. Bij een groen snoepomhulsel wordt gedacht aan de smaak munt, terwijl de kleur bij een groen dranketiket een citrussmaak oproept. Volgens het onderzoek heeft de kleur daarentegen geen invloed op de de smaakintensiteit van het product.
Ondanks dat de kleur van de verpakking invloed heeft op de smaakverwachting, heeft het geen invloed op de smaakbeleving. De studie concludeerde dat de smaak van het product het meeste wordt beïnvloed door de vorm en kleur van het eten zelf.
Dit bleek ook in 2012 toen Cadbury, een Engels chocolademerk, de vorm van hun chocoladereep aanpaste. Dit leidde namelijk tot klachten over de smaak van de nieuwe reep. Dit was opvallend, aangezien Cadbury niets wijzigde aan het recept.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.” -
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben?
-
Kan je lichaam herstellen van jaren vol met vet eten?
-
-
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
‘Broodje poep’ voor astronauten
Ruimtereizigers voeden zich in de toekomst mogelijk met 'omgebouwde' menselijke uitwerpselen. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit hebben een manier gevonden waarop bacteriën poep kunnen omvormen tot een voedingsbron. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de lange reizen die astronauten maken.
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’