Gouden tijden voor chocoladefans
Chocoladefans maken mooie tijden door: de makers van Kinder Bueno gaan ook ijs maken, er is chocoladepasta ontwikkeld met M&M’s erin en er komen ook nog steeds meer chocoladeshops bij. En dan is het vandaag óók nog Wereld Nutella Dag.
,,Chocolade is ongelofelijk populair’’, ziet trendwatcher en marketingexpert Paul Moers. Tony's Chocolonely levert daar een grote bijdrage aan, meent Moers. De smaak zeezout met caramel is fameus, maar er is veel meer keus. ,,Dat bedrijf maakt een revolutie door. Ze brengen een hele range aan smaken uit.’’ Er is nu één smaak van de chocolademelk van Tony's Chocolonely, maar dat worden er snel meer, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.
De groei zit ook in de ketens als Chocolate Company (de vijftiende vestiging in Nederland gaat met Valentijnsdag open) en Quetzal (negen filialen in Nederland); die groeien als kool. Het mooie van chocola is: het is een en al emotie, zegt Moers. ,,Het is een product waar je bovendien veel mensen mee kunt verwennen.’’ Ook een ander. Mrs Janet Brownerie is begonnen met het versturen van pakketjes met acht of zestien brownies: traditionele, maar ook exemplaren met pindakaas, lavendel of pecannoten.
Guilty pleasure
Het is moeilijk kiezen, zegt foodtrendexpert Anneke Ammerlaan. ,,Er is een onwaarschijnlijke diversiteit. Chocolade is een trendy artikel geworden. Een guilty pleasure, die ook wel als gezond wordt gezien. Vroeger had je melk, puur en bitter. Nu heb je heel veel verschillende soorten. De textuur is ook belangrijker geworden, dus stukjes die in de chocolade zitten. Dat geldt ook voor de M&M’s in de chocopasta, maar ook voor de hagelslag in de hagelpasta die een opa voor zijn kleinzoon heeft ontwikkeld.’’
Ammerlaan onderscheidt vier soorten chocofans. De culinaire eter wil alleen Valrhona, een chocolademerk dat chefkoks ook gebruiken. De ethische chocoladeliefhebber kijkt vooral naar de manier waarop de chocolade is geproduceerd. ,,Zij willen zeker weten dat het ethisch in orde is.’’ Die foodies eten fairtrade chocolade, zoals van Fair Trade Original.
,,De derde groep zijn de gezondheidseters, foodies die vooral naar de goede stoffen in chocolade. Die zijn dol op Lovechock, die op rauwe chocolade inzetten.’’ De laatste groep is het grootst: de massa die melkchocolade eet en op wie Tony's Chocolonely zich richt. Het favoriete merk van Ammerlaan zelf is het Oostenrijkse Zotter.
We geven er veel geld aan uit. We eten per persoon ongeveer 4,7 kilo per jaar aan chocolade. Volgens een marktonderzoek van Euromonitor zijn consumenten bereid geld te spenderen aan chocolade van hoge kwaliteit waarmee ze zichzelf optimaal kunnen verwennen. In Nederland is Masterfoods – bekend van Twix, Mars en Bounty – marktleider met 19 procent marktaandeel. Nutella heeft als populair merk zelfs een WorldNutellaDay geïntroduceerd. Reden voor fans om hun favoriete recepten te delen via Twitter en voor critici om kanttekeningen te plaatsen bij de pasta. Zo zit er veel suiker in en relatief weinig cacao.
Waarschuwing
Een waarschuwing is op zijn plaats, vindt Moers. ,,Cacao is wel een product dat de komende jaren duur kan gaan worden. De Chinezen hebben chocolade ontdekt en dat – in combinatie met een veranderend klimaat waardoor niet altijd voldoende oogst voorhanden is – kan zorgen voor hogere prijzen. Misschien gaan we ernaartoe dat we de wijnkelder leeghalen en er in plaats van wijn chocolade leggen.’’
Dat moet dan wel heel goede kwaliteit zijn, vindt Moers. ,,De Duitse merken Feodora en Hachez maken chocolade extra mooi van smaak door het dagenlang te concheren. Dat is het slaan van de gesmolten chocolade om de bittere aroma’s eruit te krijgen. Bij goedkopere chocola gebeurt dat vaak maar enkele uren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
-
Dieven maken 44 ton chocolade buit met waarde van 400.000 euro
De Duitse politie is op zoek naar een paar brutale chocoladedieven. Zij stalen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Freiburg twee aanhangers met tientallen pallets vol met de zoete lekkernij. De 44 ton heeft een waarde van zo'n 400.000 euro, meldt de lokale politie. -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan. -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool. -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
-
-
-
PREMIUMMet video17
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’ -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit.
-
Koken & eten
Bakker verwacht stormloop op groene 'Oetelbol'
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
De bekende Britse tv-kok Nigella Lawson heeft de eigenaar van een ouderwets Amsterdams snoepwinkeltje bijzondere feestdagen bezorgd. Lawson promootte het zaakje onlangs al in haar kerstspecial op tv en deze week ook nog bij haar bijna 3 miljoen Instagramvolgers. De eigenaar heeft veel ervaring, maar stond toch te kijken van Lawsons bestelling. De vraag is wel: brak ze de huisregels? -
-
PREMIUM37
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts