Cineast Jan Schaper tijdens filmopnames in de jaren vijftig.
Volledig scherm
Cineast Jan Schaper tijdens filmopnames in de jaren vijftig. © Collectie Jan Schaper

Bijzondere film gevonden in Handelshuis Vlaardingen

Bij Handelshuis Vlaardingen is een bijzonder object binnengekomen: een filmblik met daarin een kopie van de documentaire Vlaardingen koerst op morgen uit 1955 van cineast Jan Schaper. Jos Lukassen van Handelshuis Vlaardingen wil het liefste dat de film een plek krijgt die het verdient. „Wat zouden we nu kunnen leren van zo’n film?”

  1. Sjoemelen met donaties werd als ‘normaal’ gezien: ‘De kerk krijgt geld, maar islamitische instellingen niet’
    PREMIUM

    Sjoemelen met donaties werd als ‘normaal’ gezien: ‘De kerk krijgt geld, maar islamiti­sche instellin­gen niet’

    Als de belastingaangifte weer ingevuld moest worden, stonden er soms hele groepen collega's en vrienden in de rij voor de Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam. Daar werd jarenlang gestrooid met valse donatiebewijzen, waardoor particulieren veel geld terugkregen van de Belastingdienst. In totaal ging het om miljoenen euro’s. ,,Ik kreeg te horen dat dit als normaal werd gezien.”
  2. Wat gebeurde er met het baggergoud? Op zoek naar in de Tweede Wereldoorlog verdwenen staven
    PREMIUM

    Wat gebeurde er met het baggergoud? Op zoek naar in de Tweede Wereldoor­log verdwenen staven

    Het zou een Netflix-serie kunnen zijn. Op de Nieuwe Waterweg, nabij Maassluis, explodeert 11 mei 1940 Loodsboot 19 op een Duitse zeemijn. Bij de berging werden 816 goudstaven opgedoken, die de Duitsers confisqueerden. Een aantal verdween op mysterieuze wijze. Robert van Heijst, wiens grootvader, Berend Geert Kreiter, de berging van het schip coördineerde, zit met raadsels die hij wil oplossen.