1. Peter Hein twijfelde niet over komst naar zwaarbeveiligde Dam: ‘Zou betekenen dat ik weer onderduik’
    PREMIUM
    kranslegger

    Peter Hein twijfelde niet over komst naar zwaarbevei­lig­de Dam: ‘Zou betekenen dat ik weer onderduik’

    ‘Heel erg’, had de 85-jarige Peter Hein het gevonden wanneer de twee minuten stilte bij de Nationale Dodenherdenking vanavond waren verstoord. Maar de kranslegger twijfelde geen moment of hij wel naar de zwaar beveiligde Dam in Amsterdam moest komen, nu de spanningen in de samenleving zijn opgelopen. ,,Dat zou betekenen dat ik weer onderduik’’, zegt Hein. ,,En dat wil ik niet meer.’’
  2. LIVE | Bevrijdingsdag belooft zonnig te worden, vuur door veteranen ontstoken in Wageningen
    Vrijheid vieren

    LIVE | Bevrij­dings­dag belooft zonnig te worden, veteranen ontsteken vuur in Wageningen

    Het Nationaal Bevrijdingsvuur is even voor middernacht aangestoken in Wageningen door de 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce ‘George’ Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts. In de loop van de dag zullen zo’n 2500 estafettelopers de vlam naar hun eigen gemeente brengen voor Bevrijdingsdag. In het Limburgse Roermond wordt Bevrijdingsdag vanmiddag officieel afgetrapt.
  3. Piloten krijgen vaker verstoord signaal boven Rusland en Midden-Oosten: het lijkt alsof ze ergens anders vliegen
    PREMIUM

    Piloten krijgen vaker verstoord signaal boven Rusland en Mid­den-Oos­ten: het lijkt alsof ze ergens anders vliegen

    Vliegtuigen die in de buurt van de Baltische zee vliegen krijgen steeds vaker storingen op hun gps-apparatuur. Het lijkt daardoor alsof ze ergens anders vliegen en dat is niet zonder gevaar. Vooral rond Rusland nemen de verstoringen de laatste weken toe. Volgens brigadegeneraal Han Bouwmeester is deze manier van misleiden een beproefde militaire tactiek om het een tegenstander zo lastig mogelijk te maken of om eigen troepenverplaatsingen te maskeren.