Zo groeit Yoghurt Barn met sexy yoghurt naar 40 locaties
OndernemenNiet kunnen koken en toch een nieuw, succesvol horeca-concept neerzetten. Wouter Staal is het gelukt: vijf jaar geleden opende hij zijn eerste Yoghurt Barn. Inmiddels heeft hij dertien winkels en staat hij met een hippe foodtruck op diverse festivals.
Zijn bedrijf behaalde over 2017 een omzet van 4,5 miljoen euro. Die groei loopt parallel met de worsteling om de juiste financiering te vinden, vertelt hij tegen De Ondernemer. Staal over zijn ambities en lessen.
Nederland yoghurtland.
,,Wist je dat de Nederlander gemiddeld 38 liter yoghurt per jaar eet? Het opvallende is wel dat dat thuis gebeurt. Tijdens een vakantie in Spanje aten we zalige frozen yoghurts. Mijn vrouw Esther en ik vroegen ons af waarom dat niet in Nederland bestond, terwijl we zoveel yoghurt eten. Het idee hebben we uiteindelijk omgezet in daden. Ondernemerschap is namelijk doen! Onze eerste barn was 5 jaar geleden in Utrecht, want daar wonen we met onze kids. Wel zo praktisch.”
Je hebt geen retail- en horeca-achtergrond. Best een uitdaging deze stap.
,,We koken thuis met Knorrpakketten, grap ik weleens. Ik was marketeer bij Philips en Esther is fysiotherapeut. We hebben dus niet echt een horeca- en retailachtergrond. Ik besloot via angel investors niet alleen geld, maar ook kennis binnen te halen. Banken stapten toen niet in dat soort riskante plannen. Van marketing en het uitwerken van concepten heb ik verstand, maar van de rest niet. Een van die investeerders, Dick de Kock, had bijvoorbeeld zijn geld verdiend met de verkoop van CoffeeCompany aan Douwe Egberts.”
Hoe is het starten op deze wijze?
,,Door in eerste instantie met vier angels in zee te gaan, konden we een vliegende start maken. Ik had er zeker twintig gesproken. Na Utrecht gingen we ook redelijk snel in Amsterdam van start. Het klopt dat je aandelenbezit verwatert, maar inbreng van ervaring is ook belangrijk.”
Kijk eens terug op die periode van werken met angel investors.
,,Het is best intensief om met angel investors te werken. Los van discussies over bijvoorbeeld waardering en het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst, ging het op den duur schuren. Dat je aandelen verwateren vond ik geen probleem, maar ze gingen te vaak op mijn stoel zitten. Graag advies, maar ik run de tent. Ik noem het weleens 'bloed, zweet en tranen equity'. Ze misten het strategische geduld om mij in vrijheid te laten bouwen aan deze nieuwe formule.”
,,Uiteindelijk is er rust gekomen met MBO & Groeifonds als aandeelhouder voor 45 procent en Rabobank voor de bancaire leningen. Bij ons past geen grote equity partij. MBO & Groeifonds heeft een mooie omvang en daagt ons op een juiste manier uit. Met MBO & Groeifonds zijn duidelijk afspraken gemaakt op wat voor wijze en hoe ik hun belang in de toekomst kan terugkopen. Overigens heb ik geen exitstrategie. Esther in ik zijn aan het bouwen. Het jaarlijks openen van enkele winkels, je moet aan 250.000 euro per barn denken, financieren we via zo’n lening. Overigens kijk ik terug op een periode waarin ik veel heb geleerd. De kennis is zeer waardevol.”
Best pittig die eerste jaren.
,,Zeker. Daarbij kwam dat onze eerste barn in Amsterdam niet echt liep. Het voldeed niet aan onze verwachtingen. Het betekende dat ik maanden nog hebt bijgewerkt als fulltime consultant om aan inkomsten te komen. Opgeven was namelijk geen optie. Esther en ik geloven in het concept.”
Hoe groot is Yoghurt Barn nu?
,,Midden december 2017 openden we in Rotterdam aan de Oude Binnenweg onze dertiende vestiging. Ik reis het land door op zoek naar nieuwe locaties. Het succes van de formule wordt gedragen door de goede locatie en de sfeer van de barn. Met inmiddels tweehonderd medewerkers, grotendeels parttimers, haalden we over 2017 een omzet van ongeveer 4,5 miljoen euro.”
Dat betekent een andere organisatiestructuur?
Uiteindelijk gaan we naar dertig tot veertig locaties in Nederland
,,Nu we zo’n omvang hebben is de uitdaging om de winkels te sturen en gelijk te werken aan een eenduidige cultuur. We hebben geen hoofdkantoor en een smalle overhead van vijf mensen. Het is een kunst om onze barnista’s te motiveren en niet van elke barn een eilandje te maken. Vanuit onze aandeelhouder en bank krijgen we daarbij steun. Er is inmiddels een controller actief en iemand die de operatie aan het optimaliseren is. Ik ben niet van de details. De uitdaging voor ons is wat we doen beter gaan doen en groei verwezenlijken. Uiteindelijk gaan we naar dertig tot veertig locaties in Nederland.”
Je hebt Campina als partner. Leg uit.
,,Al redelijk snel stonden de grote zuivelconcerns bij ons op de stoep. Wij kunnen namelijk iets wat zij niet kunnen: yoghurt sexy maken. Wij voegen iets toe, beleving. Campina heeft geen zeggenschap in de formule, maar we wisselen volop kennis en ervaring uit. Zo bestaan onze bezoekers voor circa 70 procent uit vrouwen. Boeiend om deze kennis te hebben en te delen. Campina maakt aan de hand van onze receptuur lekkere biologische yoghurt en we nemen veel af.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Terug naar 130 km/uur: wat kost het de automobilist en de schatkist, en hoe zit het met de stikstof?
-
PREMIUMvan wieg tot graf
De echtgenoot van Tonie verdiende genoeg voor hen beiden: ze werkte tot dik in de negentig onbetaald
‘Alsof ik niet genoeg voor ons beiden verdien’, zei haar echtgenoot toen ze een baan had gevonden. Ze werkte voortaan onbetaald, tot ze dik in de negentig was. Dit is het levensverhaal van Tonie Asscheman – Radder (9 juni 1926 – 10 maart 2024).Den Haag, Wassenaar -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven? -
uwv144
Steeds meer senioren arbeidsongeschikt: ‘Hoe langer je doorwerkt, des te groter de kans’
Met het pensioen in zicht raken tienduizenden 60-plussers arbeidsongeschikt, en de aantallen nemen razendsnel toe. Dat is het gevolg van de stijgende pensioenleeftijd en de werkdruk, constateert het UWV. -
238
Een halve euro statiegeld op flesjes? Vanaf volgend jaar kan het zomaar de realiteit zijn
Consumenten moeten vanaf volgend jaar mogelijk 50 cent statiegeld betalen op plastic flessen. Nu is dat nog 15 (kleine flesjes) en 25 cent (flessen groter dan 1 liter). De inspectie is echter zo ontevreden over de inzameling, dat het forse maatregelen wil opleggen aan de bedrijven die daarvoor verantwoordelijk zijn. Zo moet het zwerfafval worden teruggedrongen.
-
187
Benzineprijzen lopen weer flink op aan de pomp en daar komt voorlopig geen verandering in
-
-
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
-
Blokker vindt waarschijnlijk nieuwe geldschieter, verkoop voorlopig van de baan
-
Miljoenenverkoop in de maak: eigenaar zet winkelhart van 54.000 m2 en 3200 parkeerplaatsen in de etalage
In korte tijd zijn er veel eigendomswisselingen in het Stadshart en nu staat ook het grootste deel van het Stadshart Zoetermeer zelf weer in de etalage. Eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield (URW) doet een nieuwe poging zijn deel van het Zoetermeerse centrum te verkopen.Zoetermeer -
-
PREMIUM
AI beslist steeds vaker mee over uw krediet of polis, hoe riskant is dat eigenlijk?