Citrus gevulde zeebaars
Het bereiden van hele vissen is een uitdaging. Je moet het vuur flink hoog opstoken en de goed gezouten vis op het rooster of in de pan leggen. Omdraaien doe je pas als de huid mooi krokant geworden is en niet langer plakt. Maak hem af met een gegrilde-citrusvinaigrette en eet met je handen, dan weet je zeker dat je geen graten meepakt en geniet je dubbel.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 hele zeebaarzen, schoongemaakt en geschubd (laat je visboer dit alvast doen)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in dunne plakken gesneden
- 1 limoen, in dunne plakken gesneden
- 1 sinaasappel, in dunne plakken gesneden
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 3 el grof zeezout
Gegrilde-citrusvinaigrette:
- 2 citroenen, gehalveerd
- 20 ml witte wijnazijn
- 2 el fijne mosterd
- 100 ml olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Benodigdheden:
- Barbecue voor direct grillen of een grote grillpan
- Keukentouw
- Gietijzeren grillrooster (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding circa ½ uur):
Voorbereiding:
- Spoel de vissen af onder koud water en dep droog.
- Vouw de buikholte open en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vul de buikholte vervolgens met plakjes citrusfruit en verse kruiden.
- Omwikkel elke vis met keukentouw zodat de vulling tijdens het grillen blijft zitten.
- Bereid een barbecue met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt of verhit een grote grillpan.
- Heb je een dikke vis? Zorg dan voor een bereiding op wat lagere temperatuur, zodat de vis rustig kan door garen zonder dat de huid verbrandt.
- Leg voor de gegrilde-citrusvinaigrette de citroenen met de snijkant op het rooster en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.
- Knijp de citroenen uit in een kom, voeg de witte wijnazijn en mosterd toe en roer goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie druppelsgewijs al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vet het gietijzeren rooster van de barbecue of de grillpan goed in met olie.
- Bestrooi beide zijden van de gevulde vissen royaal met grof zeezout en leg de vissen op het rooster.
Bereiding:
- Gril ze circa 5 minuten met gesloten deksel tot de huid mooi bruin en krokant is geworden en makkelijk loskomt van het rooster. Draai de vis om en gril nogmaals circa 5 minuten.
- De vis is klaar als het visvlees stevig aanvoelt als je het indrukt. Haal de vissen van de barbecue of uit de grillpan, knip het keukentouw los en besprenkel royaal met de gegrilde-citrusvinaigrette.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
-
-
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’