Citrus gevulde zeebaars
Het bereiden van hele vissen is een uitdaging. Je moet het vuur flink hoog opstoken en de goed gezouten vis op het rooster of in de pan leggen. Omdraaien doe je pas als de huid mooi krokant geworden is en niet langer plakt. Maak hem af met een gegrilde-citrusvinaigrette en eet met je handen, dan weet je zeker dat je geen graten meepakt en geniet je dubbel.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 hele zeebaarzen, schoongemaakt en geschubd (laat je visboer dit alvast doen)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in dunne plakken gesneden
- 1 limoen, in dunne plakken gesneden
- 1 sinaasappel, in dunne plakken gesneden
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 3 el grof zeezout
Gegrilde-citrusvinaigrette:
- 2 citroenen, gehalveerd
- 20 ml witte wijnazijn
- 2 el fijne mosterd
- 100 ml olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Benodigdheden:
- Barbecue voor direct grillen of een grote grillpan
- Keukentouw
- Gietijzeren grillrooster (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding circa ½ uur):
Voorbereiding:
- Spoel de vissen af onder koud water en dep droog.
- Vouw de buikholte open en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vul de buikholte vervolgens met plakjes citrusfruit en verse kruiden.
- Omwikkel elke vis met keukentouw zodat de vulling tijdens het grillen blijft zitten.
- Bereid een barbecue met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt of verhit een grote grillpan.
- Heb je een dikke vis? Zorg dan voor een bereiding op wat lagere temperatuur, zodat de vis rustig kan door garen zonder dat de huid verbrandt.
- Leg voor de gegrilde-citrusvinaigrette de citroenen met de snijkant op het rooster en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.
- Knijp de citroenen uit in een kom, voeg de witte wijnazijn en mosterd toe en roer goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie druppelsgewijs al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vet het gietijzeren rooster van de barbecue of de grillpan goed in met olie.
- Bestrooi beide zijden van de gevulde vissen royaal met grof zeezout en leg de vissen op het rooster.
Bereiding:
- Gril ze circa 5 minuten met gesloten deksel tot de huid mooi bruin en krokant is geworden en makkelijk loskomt van het rooster. Draai de vis om en gril nogmaals circa 5 minuten.
- De vis is klaar als het visvlees stevig aanvoelt als je het indrukt. Haal de vissen van de barbecue of uit de grillpan, knip het keukentouw los en besprenkel royaal met de gegrilde-citrusvinaigrette.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
-
PREMIUM
Bert van Leeuwen en de acht gouden regels voor een gezellig kerstdiner
Lekker eten, samen lachen, cadeautjes uitpakken, goede gesprekken: het jaarlijkse kerstdiner kan zo gezellig zijn. Maar in sommige families hoeft er maar dít te gebeuren, en de hele stemming is bedorven. Hoe haal je met kerst ongeschonden het toetje? We vragen het aan Familiediner-legende Bert van Leeuwen. Het resultaat: acht regels voor een geslaagd kerstdiner. -
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
Januari is bij uitstek de maand om op dieet te gaan. Gezond eten (en afvallen) staat hoog in de top van goede voornemens. Het carnivorendieet, ketodieet of raw vegan-dieet zijn ongekend populair op TikTok. Deze drie eetpatronen zouden niet alleen helpen bij het afvallen, maar ook je gezondheid een ongekende boost geven. Wat houden deze diëten precies in, en hoe onschuldig zijn ze? -
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw.
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
-
-
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat.
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’