Trakteren op werk doen we alleen omdat het nu eenmaal hoort
Trakteren als je jarig bent? Ja, dat doen we. Maar niet van harte, zo blijkt uit een poll op deze site. Bijna 60 procent trakteert op kantoor, maar kan het missen als kiespijn.
We trakteren in elk geval niet omdat we het leuk vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Slechts 17 procent vinkte dit antwoord aan, het was de minst gekozen optie van de drie. Bijna een kwart zegt trakteren 'spannend' te vinden. Wanneer zet je de taart neer? Mail je iedereen dat je jarig bent, of roep je het over de zaal? Hoeveel gebakjes moet je eigenlijk meenemen?
Ruim 2.200 mensen vulden de afgelopen dagen de poll in over trakteren op het werk. Tweederde trakteert altijd als hij of zij jarig is. Slechts 8 procent deelt nooit iets uit.
Gek genoeg trakteert de meerderheid van ons, ook al staan we niet te springen, maar rekenen we er niet op dat collega's dat ook doen. Op de vraag 'verwacht je van een jarige collega dat hij/zij trakteert', zei 67 procent 'nee, dat mag diegene zelf weten'.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ongezond
Over wat getrakteerd moet worden, hebben we een duidelijke mening. Veruit de meerderheid, 75 procent, vindt dat de traktatie vooral lekker ongezond moet zijn. Taart met slagroom, grote gevulde koeken, dat werk. Als er iets te vieren valt, passen daar blijkbaar geen mandarijnen bij. Grappig is dat er bijna net zoveel mensen als eerste naar de jarige rennen om het grootste stuk taart te kunnen kiezen (36 procent), én die juist stelselmatig de traktatie overslaan omdat die niet in het dieet past (34 procent).
Een kwart van de respondenten kijkt eerst even wat de traktatie is voor hij toeslaat - zij willen alleen 'sjieke gebakjes'.
1 tot 2 euro
Aan een traktatie op het werk besteden we het vaakst 10 tot 20 euro voor een afdeling van 10 man: 1 tot 2 euro per persoon dus (45 procent). Daarna volgt met 24 procent een bedrag van 1 tot 10 euro (minder dan 1 euro per persoon).
We halen het lekkers met namen bij de bakker of Hema (57 procent). Een kwart rent langs de supermarkt en 17 procent gaat zelf in de keuken aan de slag.
Blijkbaar hebben we gulle bazen. Zo'n 46 procent, bijna de helft, geeft aan regelmatig iets lekker te vinden op de werkvloer: met Kerst, bij goede resultaten, als iemand met pensioen gaat. 15 Procent kan zich de laatste keer dat de baas trakteerde niet herinneren.
Iets meer vrouwen (57 procent) dan mannen vulden de poll in, en de helft van de respondenten is tussen de 25 en 39 jaar.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dure horloges, 100.000 euro cash en 1 miljoen op rekeningen ontdekt bij verdachte groothandelbaas
Katwijk, Den Haag -
column
Zorgen dat mensen positief aan je terugdenken? Besteed aandacht aan de laatste indruk
Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken, dat is waar. Wat veel mensen niet beseffen, is dat ook de laatste indruk die je op iemand maakt van grote invloed kan zijn. Psycholoog Thijs Launspach legt uit hoe dat werkt en hoe je dat zelf het beste inzet. -
PREMIUMSalaris
Geert: ‘Ik hoor collega’s soms praten over salaris, ik weet dat ik een paar honderd euro meer verdien’
Geert (50) werkt als voorbewerker autospuiter bij een autoherstelbedrijf. Hij maakt de carrosserie van auto’s die schade hebben weer strak door te schuren en plamuren en zet ze in de grondverf. -
Column
Met elkaar praten is nog niet hetzelfde als écht contact hebben: zo ga je de diepte in
Wij mensen kunnen niet zonder echt contact met anderen. We hebben het nodig om ons gehoord en gezien te voelen. Daarbij beseffen we soms niet dat die ander ons net zo hard nodig heeft, weet psycholoog Thijs Launspach. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
-
-
PREMIUM
Voetballer John-Henry leidt bijzonder dubbelleven: ‘Loop er niet mee te koop, maar stop het ook niet weg’
Op zaterdag schiet hij de ene na de andere bal in het doel, op zondag leidt hij een dienst in een kerk. John-Henry Maasbach (29) is amateurvoetballer én predikant. Twee werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Toch kan hij ze goed combineren, al zal je hem nooit scheldend en agressief op het veld zien staan. ,,Als een jonge speler boven zijn theewater zit, zegt de rest: ‘Ga maar even bij John staan’.”Den Haag -
PREMIUMSalaris
Anja (29) is software engineer: ‘Als een ander bedrijf met een mooi aanbod komt dan zeg ik geen nee’
Anja (29) werkt als software testing engineer. Zij werkt in een team dat software maakt voor klanten in de logistiek. Anja is verantwoordelijk voor het automatiseren en bewaken van het testproces.
-
PREMIUMSalaris
René (34) werkt bij de servicedesk: ‘Vorig jaar kregen we van het bedrijf een energietoeslag van 400 euro’
-
PREMIUMmeesteroplichter
‘Mooie Bram’ kan vrijkomen door 480.000 euro te betalen, maar hij verdient ‘slechts 100 euro per maand’
De 61-jarige Abraham van der V. uit Den Haag moet, na een lange carrière als oplichtingsverdachte, nog een krappe half miljoen euro aan justitie terugbetalen. Zolang hij niet betaalt, blijft hij vastzitten. Met een kort geding probeert ‘Mooie Bram’ nu zijn vrijheid terug te krijgen. Dit is de roemruchte zaak over ‘ondernemen’ in de diamantenbranche, dure Gucci-tassen en vermeende bezittingen in Monaco en Spanje. ,,Justitie hijgt in de nek van cliënt, maar er is verder niets.”Den Haag -
-
PREMIUMbudgetcoach
Wim moet het maandelijks met 1500 euro minder doen: ‘Ik keek eigenlijk nooit naar mijn geld om’