Trakteren op werk doen we alleen omdat het nu eenmaal hoort
Trakteren als je jarig bent? Ja, dat doen we. Maar niet van harte, zo blijkt uit een poll op deze site. Bijna 60 procent trakteert op kantoor, maar kan het missen als kiespijn.
We trakteren in elk geval niet omdat we het leuk vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Slechts 17 procent vinkte dit antwoord aan, het was de minst gekozen optie van de drie. Bijna een kwart zegt trakteren 'spannend' te vinden. Wanneer zet je de taart neer? Mail je iedereen dat je jarig bent, of roep je het over de zaal? Hoeveel gebakjes moet je eigenlijk meenemen?
Ruim 2.200 mensen vulden de afgelopen dagen de poll in over trakteren op het werk. Tweederde trakteert altijd als hij of zij jarig is. Slechts 8 procent deelt nooit iets uit.
Gek genoeg trakteert de meerderheid van ons, ook al staan we niet te springen, maar rekenen we er niet op dat collega's dat ook doen. Op de vraag 'verwacht je van een jarige collega dat hij/zij trakteert', zei 67 procent 'nee, dat mag diegene zelf weten'.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ongezond
Over wat getrakteerd moet worden, hebben we een duidelijke mening. Veruit de meerderheid, 75 procent, vindt dat de traktatie vooral lekker ongezond moet zijn. Taart met slagroom, grote gevulde koeken, dat werk. Als er iets te vieren valt, passen daar blijkbaar geen mandarijnen bij. Grappig is dat er bijna net zoveel mensen als eerste naar de jarige rennen om het grootste stuk taart te kunnen kiezen (36 procent), én die juist stelselmatig de traktatie overslaan omdat die niet in het dieet past (34 procent).
Een kwart van de respondenten kijkt eerst even wat de traktatie is voor hij toeslaat - zij willen alleen 'sjieke gebakjes'.
1 tot 2 euro
Aan een traktatie op het werk besteden we het vaakst 10 tot 20 euro voor een afdeling van 10 man: 1 tot 2 euro per persoon dus (45 procent). Daarna volgt met 24 procent een bedrag van 1 tot 10 euro (minder dan 1 euro per persoon).
We halen het lekkers met namen bij de bakker of Hema (57 procent). Een kwart rent langs de supermarkt en 17 procent gaat zelf in de keuken aan de slag.
Blijkbaar hebben we gulle bazen. Zo'n 46 procent, bijna de helft, geeft aan regelmatig iets lekker te vinden op de werkvloer: met Kerst, bij goede resultaten, als iemand met pensioen gaat. 15 Procent kan zich de laatste keer dat de baas trakteerde niet herinneren.
Iets meer vrouwen (57 procent) dan mannen vulden de poll in, en de helft van de respondenten is tussen de 25 en 39 jaar.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSalaris
Hugo (62) spaart niet meer: ‘Ik heb ongeveer 1000 euro kosten per maand, dus ik kan prima leven’
-
PREMIUMSalaris3
Eric (60) is heftruckchauffeur: ‘Wat betreft salaris is dit mijn eindstation’
Eric (60) werkt als heftruckchauffeur in een pindakaasfabriek. Hij werkt iedere dag op een andere plek, maar altijd met de heftruck. Van laden en lossen van vrachtwagens tot aan het bevoorraden van de pindakaaslijnen. -
column
Grootste doel behaald, maar daarna een leeg gevoel: hoe kan dat?
Yes, het is gelukt! Uren werk heb je in dat ene project gestopt. Je geloofde erin en zette door, net zo lang totdat het af was. En nu oogst je alle lof en ben je natuurlijk heel trots en blij. Nou ja, blij? Psycholoog Thijs Launspach over ‘het grote zwarte gat’. -
PREMIUMAan het werk
Olaf werd ontslagen: ‘Mijn werkgever vond dat iemand met autisme geen teammanager kan zijn’
Olaf (59) heeft autisme en is ontslagen omdat hij daardoor geen goede teammanager zou kunnen zijn. Anne-Marije Buckens (35) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
PREMIUM
Genoeg openstaande vacatures in ICT, toch stijgt het aantal in ww-uitkering: ‘Cruciaal om mee te groeien’
Het aantal ICT’ers dat werkloos thuiszit, is het afgelopen jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het UWV Haaglanden. Een opvallende ontwikkeling, aangezien de krapte bij deze tak van de arbeidsmarkt aanhoudt. Hoe kan dit?Delft, Zoetermeer, Westland, Den Haag
-
108
Goede Vrijdag is officiële feestdag, toch moeten veel mensen werken: ‘We zijn geen koploper in vrije dagen’
-
-
-
PREMIUMbudgetcoach
Wim moet het maandelijks met 1500 euro minder doen: ‘Ik keek eigenlijk nooit naar mijn geld om’
Wim (56) is al jaren werkzaam als projectmanager bij een bouwbedrijf. Door een grote reorganisatie verliest hij zijn baan en komt in de WW terecht. Hij heeft nooit eerder naar zijn financiën hoeven kijken, maar nu krijgt hij het toch wel benauwd. Hij vraagt budgetcoach Carolien Vos om hulp. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Medewerker plots ontslagen na 27 jaar trouwe dienst, nu krijgt ze 215.000 euro van ziekenhuis
Delft -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’