Bij snoep in rode verpakking verwachten we kersensmaak
Bij het bepalen van de smaak van het product laten we ons leiden door de kleur van de verpakking. Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Montclair in de Amerikaanse staat New Jersey.
Tijdens de studie kregen deelnemers snoep in verschillend gekleurde verpakkingen: rood, groen, oranje en paars. Vervolgens werd hen gevraagd welke smaak zij verwachtten, hierbij werd rood het meest geassocieerd met kers, groen met munt, bij oranje dacht men vooral aan sinaasappel en paars werd gelinkt aan druif.
De smaakverwachtingen verschillen ook per product. Bij een groen snoepomhulsel wordt gedacht aan de smaak munt, terwijl de kleur bij een groen dranketiket een citrussmaak oproept. Volgens het onderzoek heeft de kleur daarentegen geen invloed op de de smaakintensiteit van het product.
Ondanks dat de kleur van de verpakking invloed heeft op de smaakverwachting, heeft het geen invloed op de smaakbeleving. De studie concludeerde dat de smaak van het product het meeste wordt beïnvloed door de vorm en kleur van het eten zelf.
Dit bleek ook in 2012 toen Cadbury, een Engels chocolademerk, de vorm van hun chocoladereep aanpaste. Dit leidde namelijk tot klachten over de smaak van de nieuwe reep. Dit was opvallend, aangezien Cadbury niets wijzigde aan het recept.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Kan je lichaam herstellen van jaren vol met vet eten?
-
-
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’
-
‘Broodje poep’ voor astronauten
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’