‘De natuur is een restaurant’
Het is Boekenweek en daarom kookt schrijver Ronald Giphart uit de natuur. Hij raakt geïnspireerd door de grote dichters van ons land.
Natuurlijk denken we bij het thema van de Boekenweek meteen aan de beginregels van een van de beroemdste gedichten uit de Nederlandse literatuur: De Dapperstraat van J.C. Bloem. 'Natuur is voor tevreden en legen, en dan: wat is natuur nog in dit land?'
Een vriend van mij merkte ooit op dat dit lijkt op een grapje van Woody Allen, die in zijn film Annie Hall twee bejaarde dames citeert die samen in een resort verblijven en klagen over de maaltijden. 'Het eten hier is echt verschrikkelijk', zegt de een, waarop de ander antwoordt: 'Ja, en je krijgt ook zulke kleine porties'.
In zijn gedicht legt Bloem uit dat voorspelbare lieden geraakt kunnen worden door een of ander landschapje of zogenaamd mooie natuurverschijnselen, maar dat hij met zijn tere dichtersziel juist schoonheid ziet in 'grauwe stedelijke wegen' en in de 'in kaden vastgeklonken waterkant’. 'Alles is veel voor wie niet veel verwacht', houdt hij ons voor. 'Het leven houdt zijn wonderen verborgen tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat'. Dit alles heeft de dichter overdacht, verregend, op een miezerige morgen, domweg gelukkig, in de Dapperstraat.
Bloem staat in een rijke traditie van schrijvers die zich in de loop der tijden badinerend hebben uitgelaten op alles wat met het leven buiten de grote stad te maken heeft. Natuur is dat waar je doorheen komt als je van de ene metropool naar de andere reist, was en is een opvatting van veel literatoren en poëten. Of zoals Willem Kloos, de vader der Tachtigers, ooit schreef: 'Natuur is mooi, maar ik moet er wat te drinken bij hebben'. En dit citaat doet weer denken aan een uitspraak van Woody Allen: 'I love nature, I just don’t want to get any of it on me' (ik hou van de natuur, ik wil alleen niets ervan op me hebben).
Een andere grap van Allen luidt: 'I’m at two with nature', wat vertaald betekent ‘ik ben twee met de natuur’ (een spitsvondige variant op 'ik ben één met de natuur'). In de al eerder genoemde film Annie Hall legt Woody Allen uit dat voor hem de natuur vooral spinnen, slakken en beestjes is, en grote vissen die kleine vissen eten, dieren die andere dieren verorberen. 'For me, nature is like an enormous restaurant', aldus Woody, een uitspraak waar menig dichter het mee eens zal zijn.
Slakken
Voor vier personen
24 slakken (uit blik of via kweker, internet of de speciaalzaak)
4 el gesneden bieslook
4 el gehakte peterselie
4 tl knoflook, gepureerd
4 tl gember, gepureerd
4 mespuntjes kerrie
4 scheutjes pernod
4 scheutjes sojasaus
4 dl room
4 dl kippenbouillon
veel boter
Speciaal voor alle natuurliefhebbers vandaag een gerecht met slakken, een schotel van kookheld Jon Sistermans, opgetekend door zijn protegé Rik de Jonge van restaurant Madeleine in Utrecht.
Breng de room en bouillon aan de kook in een steelpan.
Gooi er steeds wat stukjes boter bij, gebruik een staafmixer tot een dikke saus ontstaat.
Pak een andere steelpan, doe hier de slakken in (zonder huisje). Voeg de pernod en sojasaus toe en breng langzaam aan de kook.
Als de slakken warm zijn, vocht afgieten en de botersaus erbij doen. Voeg de overige ingrediënten toe (bieslook, peterselie, kerrie, knoflook, gember). Breng aan de kook, misschien nog een snuf zout.
Direct serveren, het liefst in de natuur! Neem er wat te drinken bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter.
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
-
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
Bestel eens een broodje larven
Wereldwijd eten ruim 2 miljard mensen regelmatig insecten, maar in het westen is deze voedingsbron nog niet erg ingeburgerd. Toch probeert de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO ons te enthousiasmeren voor het eten van insecten. -
-
Hype of slim? 5 vragen over vegan