Hoe meer je hebt bereikt, hoe erger het impostor syndrome (oplichterssyndroom) meestal wordt. Je hebt meer manden om doorheen te vallen.
Volledig scherm
Hoe meer je hebt bereikt, hoe erger het impostor syndrome (oplichterssyndroom) meestal wordt. Je hebt meer manden om doorheen te vallen. © Thinkstock

'We hebben je door, hoor. Je kan helemaal niks'

Zeg eens eerlijk, voel jij je wel eens een bedrieger op je werk? Niet omdat je de boel echt om de tuin leidt, maar omdat het voelt alsof je eigenlijk helemaal niks kan.     

8 reacties

  • s d

    6 jaar geleden
    Een bekend psychologisch verschijnsel: slimme mensen denken dat ze dom zijn (ze concentreren zich op alles wat ze niet weten, en zijn dus continue aan het leren) en domme mensen denken dat ze slim zijn (ze concentreren zich op het weinige wat ze wel weten, en zien dus niet de noodzaak om iets nieuws te leren)
  • s d

    6 jaar geleden
    Herkenbaar.Maar ik accepteer liever mijn onzekerheid dan dat ik mezelf probeer te dwingen om assertief te zijn. Ik heb een hekel aan de mentaliteit dat je jezelf tekort doet als je oprecht bescheiden bent: de wereld zit al vol schreeuwers die zichzelf overschatten.
  • Kelly Dekker

    6 jaar geleden
    Herkenbaar voor mezelf én de mensen met wie ik als sport- en performancepsycholoog werk. Ook topsporters, topzangeressen en topdansers ervaren dit. Gedachten zijn idd maar gedachten! Wel is het m.i. minder effectief om te kijken of je die gedachten kunt verslaan door er 'positieve' bewijzen tegenover te zetten. Dat helpt vaak op de korte termijn, maar zulke gedachten komen echt wel weer terug.. Accepteren dat die gedachten af en toe opkomen (juist bij belangrijke dingen!) en er niet tegen vechten is een handigere strategie merk ik. Zie ook mijn column: http://bit.ly/2r7C56w 
  • ibl

    6 jaar geleden
    het klinkt voor mij heel herkenbaar op een ander vlak, ik heb het bij mijn gezondheid. als ik ziek ben of iets gebroken heb schreeuwt (een heel overtuigend) stemmetje in mij dat ik niet echt iets heb maar dat ik het verzin. ook al weet ik dat ik  bijvoorbeeld een gebroken teen heb dan nog heb ik het gevoel dat ik de boel bedrieg om aandacht te vragen. dat stemmetje is bijna niet te overtuigen met bewijs en vooral als het langer terug is en ik de pijn niet meer voel is het heel overtuigend. ik denk niet dat dit hetzelfde is als wat hier staat, maar de omschrijving is heel herkenbaar
  • Micha Hofwijks

    6 jaar geleden
     precies! Dat laatste mag niet verward worden met het echte probleem 
  1. Medewerker op staande voet ontslagen na 'onacceptabele' opmerking: onterecht, oordeelt rechter
    baas bedreigd

    Medewerker op staande voet ontslagen na 'onaccepta­be­le' opmerking: onterecht, oordeelt rechter

    ,,Bek houden anders trek ik je kop van je romp.” Een medewerker van een groothandel die vorig jaar zijn baas op deze wijze had bedreigd werd op staande voet ontslagen. Maar dat was onterecht, zo blijkt nu. Volgens de kantonrechter kon de opmerking weliswaar dreigend overkomen en als grensoverschrijdend worden bestempeld, toch had de werkgever meer moeite moeten doen om de context te begrijpen.