Gouden tijden voor chocoladefans
Chocoladefans maken mooie tijden door: de makers van Kinder Bueno gaan ook ijs maken, er is chocoladepasta ontwikkeld met M&M’s erin en er komen ook nog steeds meer chocoladeshops bij. En dan is het vandaag óók nog Wereld Nutella Dag.
,,Chocolade is ongelofelijk populair’’, ziet trendwatcher en marketingexpert Paul Moers. Tony's Chocolonely levert daar een grote bijdrage aan, meent Moers. De smaak zeezout met caramel is fameus, maar er is veel meer keus. ,,Dat bedrijf maakt een revolutie door. Ze brengen een hele range aan smaken uit.’’ Er is nu één smaak van de chocolademelk van Tony's Chocolonely, maar dat worden er snel meer, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.
De groei zit ook in de ketens als Chocolate Company (de vijftiende vestiging in Nederland gaat met Valentijnsdag open) en Quetzal (negen filialen in Nederland); die groeien als kool. Het mooie van chocola is: het is een en al emotie, zegt Moers. ,,Het is een product waar je bovendien veel mensen mee kunt verwennen.’’ Ook een ander. Mrs Janet Brownerie is begonnen met het versturen van pakketjes met acht of zestien brownies: traditionele, maar ook exemplaren met pindakaas, lavendel of pecannoten.
Guilty pleasure
Het is moeilijk kiezen, zegt foodtrendexpert Anneke Ammerlaan. ,,Er is een onwaarschijnlijke diversiteit. Chocolade is een trendy artikel geworden. Een guilty pleasure, die ook wel als gezond wordt gezien. Vroeger had je melk, puur en bitter. Nu heb je heel veel verschillende soorten. De textuur is ook belangrijker geworden, dus stukjes die in de chocolade zitten. Dat geldt ook voor de M&M’s in de chocopasta, maar ook voor de hagelslag in de hagelpasta die een opa voor zijn kleinzoon heeft ontwikkeld.’’
Ammerlaan onderscheidt vier soorten chocofans. De culinaire eter wil alleen Valrhona, een chocolademerk dat chefkoks ook gebruiken. De ethische chocoladeliefhebber kijkt vooral naar de manier waarop de chocolade is geproduceerd. ,,Zij willen zeker weten dat het ethisch in orde is.’’ Die foodies eten fairtrade chocolade, zoals van Fair Trade Original.
,,De derde groep zijn de gezondheidseters, foodies die vooral naar de goede stoffen in chocolade. Die zijn dol op Lovechock, die op rauwe chocolade inzetten.’’ De laatste groep is het grootst: de massa die melkchocolade eet en op wie Tony's Chocolonely zich richt. Het favoriete merk van Ammerlaan zelf is het Oostenrijkse Zotter.
We geven er veel geld aan uit. We eten per persoon ongeveer 4,7 kilo per jaar aan chocolade. Volgens een marktonderzoek van Euromonitor zijn consumenten bereid geld te spenderen aan chocolade van hoge kwaliteit waarmee ze zichzelf optimaal kunnen verwennen. In Nederland is Masterfoods – bekend van Twix, Mars en Bounty – marktleider met 19 procent marktaandeel. Nutella heeft als populair merk zelfs een WorldNutellaDay geïntroduceerd. Reden voor fans om hun favoriete recepten te delen via Twitter en voor critici om kanttekeningen te plaatsen bij de pasta. Zo zit er veel suiker in en relatief weinig cacao.
Waarschuwing
Een waarschuwing is op zijn plaats, vindt Moers. ,,Cacao is wel een product dat de komende jaren duur kan gaan worden. De Chinezen hebben chocolade ontdekt en dat – in combinatie met een veranderend klimaat waardoor niet altijd voldoende oogst voorhanden is – kan zorgen voor hogere prijzen. Misschien gaan we ernaartoe dat we de wijnkelder leeghalen en er in plaats van wijn chocolade leggen.’’
Dat moet dan wel heel goede kwaliteit zijn, vindt Moers. ,,De Duitse merken Feodora en Hachez maken chocolade extra mooi van smaak door het dagenlang te concheren. Dat is het slaan van de gesmolten chocolade om de bittere aroma’s eruit te krijgen. Bij goedkopere chocola gebeurt dat vaak maar enkele uren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
-
-
-
Koken & eten
Bakker verwacht stormloop op groene 'Oetelbol'
Bakker Erik van Leeuwen uit Kerkdriel bedacht de Oetelbol, een Bossche bol, maar dan ‘verkleed’ in een groen jasje en gevuld met alcohol. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
Dieven maken 44 ton chocolade buit met waarde van 400.000 euro