Bacon basilicum gamba's
Voor goede grote gamba’s moet je diep in de buidel tasten. Maar hoe groter de garnalen hoe vleziger en lekkerder ze zijn. De moeite waard dus. Zeker als je ze ingepakt in bacon grilt is het van belang dat de garnalen genoeg ‘body’ hebben. Zo voorkom je dat ze te gaar en droog worden voordat het gerookte spek krokant is.
Ingrediënten (voor 4 personen ):
- Sinaasappel-Mierikswortel glaze:
- 3 el sinaasappelmarmelade
- 1 el sinaasappeljam
- 2 tl honing
- 1 tl geraspte mierikswortel
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 ongepelde grote gamba’s
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 blaadjes basilicum
- 12 plakken gerookt ontbijtspek
Benodigdheden:
- 12 satéprikkers, in water geweekt|
- Kwastje
Bereiding (voorbereiding ½ uur, bereiding 10 minuten):
- Maak de sinaasappel-mierikswortelglaze door de sinaasappelmarmelade en sinaasappeljam in een pannetje te verwarmen tot deze dunner wordt.
- Voeg de honing, mierikswortel en zwarte peper toe en roer goed door.
- Bereid een BBQ voor op direct grillen, breng naar een temperatuur van 250 °C en olie het rooster lichtjes in of verwarm een grillpan goed voor.
- Pel de gamba’s maar laat de kop en staart zitten: snijd met een mesje de rug in en spoel onder koud stromend water het darmkanaal eruit.
- Dep de gamba’s droog met keukenpapier en kruid licht met versgemalen zwarte peper.
- Steek door iedere gamba vanaf de kop naar de staart een satéprikker.
- Leg op de rug van iedere gamba een blaadje basilicum en wikkel er een plak gerookt ontbijtspek omheen.
- Plaats de gamba’s op het rooster van de voorverwarmde BBQ en gril af en toe draaiend totdat het ontbijtspek krokant is en de gamba van binnen bijna gaar is.
- Kwast de sinaasappel-mierikswortelglaze over de gamba’s en gril kort totdat de glaze karameliseert. Heerlijk bijgerecht bij een winterse salade.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten.
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
-
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’