Bacon basilicum gamba's
Voor goede grote gamba’s moet je diep in de buidel tasten. Maar hoe groter de garnalen hoe vleziger en lekkerder ze zijn. De moeite waard dus. Zeker als je ze ingepakt in bacon grilt is het van belang dat de garnalen genoeg ‘body’ hebben. Zo voorkom je dat ze te gaar en droog worden voordat het gerookte spek krokant is.
Ingrediënten (voor 4 personen ):
- Sinaasappel-Mierikswortel glaze:
- 3 el sinaasappelmarmelade
- 1 el sinaasappeljam
- 2 tl honing
- 1 tl geraspte mierikswortel
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 ongepelde grote gamba’s
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 12 blaadjes basilicum
- 12 plakken gerookt ontbijtspek
Benodigdheden:
- 12 satéprikkers, in water geweekt|
- Kwastje
Bereiding (voorbereiding ½ uur, bereiding 10 minuten):
- Maak de sinaasappel-mierikswortelglaze door de sinaasappelmarmelade en sinaasappeljam in een pannetje te verwarmen tot deze dunner wordt.
- Voeg de honing, mierikswortel en zwarte peper toe en roer goed door.
- Bereid een BBQ voor op direct grillen, breng naar een temperatuur van 250 °C en olie het rooster lichtjes in of verwarm een grillpan goed voor.
- Pel de gamba’s maar laat de kop en staart zitten: snijd met een mesje de rug in en spoel onder koud stromend water het darmkanaal eruit.
- Dep de gamba’s droog met keukenpapier en kruid licht met versgemalen zwarte peper.
- Steek door iedere gamba vanaf de kop naar de staart een satéprikker.
- Leg op de rug van iedere gamba een blaadje basilicum en wikkel er een plak gerookt ontbijtspek omheen.
- Plaats de gamba’s op het rooster van de voorverwarmde BBQ en gril af en toe draaiend totdat het ontbijtspek krokant is en de gamba van binnen bijna gaar is.
- Kwast de sinaasappel-mierikswortelglaze over de gamba’s en gril kort totdat de glaze karameliseert. Heerlijk bijgerecht bij een winterse salade.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
-
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage
Weg met de winterdip en hallo schone lei: de voorjaarsschoonmaak staat voor de deur. Met deze praktische tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp wordt jouw huis weer spic en span. -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
PREMIUM
Het misschien wel mooist gelegen restaurant van Nederland staat te koop: ‘Het is zo intensief’
Het Arnhemse restaurant De Steenen Tafel staat te koop. De eigenaren van het restaurant op misschien wel de mooiste plek van Nederland willen ermee stoppen. Janno Cornelissen en Theo Sigmond koken er al jaren met passie. Beiden zijn 55. ,,Als we nog iets anders willen, dan moeten we dat nu doen. Je moet stoppen op het hoogtepunt.”Arnhem
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
-
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test