Verrassend: dit kun je allemaal schoonmaken met olijfolie
Olijfolie komt niet alleen goed van pas bij het maken van gerechten, het is ook nog eens een ontzettend handig schoonmaakmiddel. Je kunt er meer schoon mee krijgen dan je denkt, zo ook het volgende.
Leren stoelen
Olijfolie kan krassen en kleuren herstellen en oude versleten stoelen weer laten glanzen. Doe een beetje olie op een zachte doek en wrijf voorzichtig op het leer. Dit werkt niet alleen voor leren stoelen, maar ook voor andere leren producten. Geen olijfolie in huis? Met koudgeperste oliën zoals notenolie en bijenwas lukt het trucje ook.
Hout
Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn. Maak een zachte doek nat met het mengsel en wrijf over het hout. Het is zo gedaan en je houten kast, tafel of stoelen zijn weer schoon. Het azijn of het citroensap verwijdert de viezigheid en dankzij de olie blijft het hout vochtig.
Voorwerpen van roestvrij staal
Verwijder eerst het vet of de viezigheid met azijn. Vervolgens doe je olijfolie op een stuk keukenpapier en bewerk je het roestvrijstaal door hier met cirkelvormige bewegingen op te wrijven. Op deze manier herstel je de glans na het schoonmaken. Niet alleen olijfolie helpt hierbij, je kunt dit ook vervangen door andere oliën zoals kokosolie.
Gietijzeren pannen
Als er eten is aangekoekt in je gietijzeren pan, was deze dan niet af met zeep. Hiermee was je de beschermde laag van de pan eraf. Maak de pan schoon met een scrub van grof zout en olijfolie. Met het zout verwijder je de voedselresten uit de pan. De olie zorgt voor een natuurlijke antikleeflaag. Smeer de olie goed uit over de pan. Als je dit regelmatig doet dan bakt de pan steeds fijner.
Zilverwerk
Kan je zilverwerk ook wel een glanzende laag gebruiken? Doe wat olijfolie op een doek en wrijf dit voorzichtig op het zilverwerk. Het gaat op deze manier niet alleen mooi glanzen, de olie zorgt ook hier voor een beschermende laag. Kortom, koop een fles goedkope olijfolie en je hebt binnen no-time een stralend huis.
Bron: The Kitchn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven? -
Nooit meer last van bruine avocado's dankzij deze tips
In veel gerechten komt een avocado goed van pas, maar vaak blijft er nog een halfje over. Hoewel we deze graag op een later moment opeten, is hij binnen no-time veranderd in bruine smurrie. Deze tips verhelpen dit probleem voor eens en voor altijd. -
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
Tip: Zo bak je de perfecte biefstuk
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
-
-
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht