Verrassend: dit kun je allemaal schoonmaken met olijfolie
Olijfolie komt niet alleen goed van pas bij het maken van gerechten, het is ook nog eens een ontzettend handig schoonmaakmiddel. Je kunt er meer schoon mee krijgen dan je denkt, zo ook het volgende.
Leren stoelen
Olijfolie kan krassen en kleuren herstellen en oude versleten stoelen weer laten glanzen. Doe een beetje olie op een zachte doek en wrijf voorzichtig op het leer. Dit werkt niet alleen voor leren stoelen, maar ook voor andere leren producten. Geen olijfolie in huis? Met koudgeperste oliën zoals notenolie en bijenwas lukt het trucje ook.
Hout
Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn. Maak een zachte doek nat met het mengsel en wrijf over het hout. Het is zo gedaan en je houten kast, tafel of stoelen zijn weer schoon. Het azijn of het citroensap verwijdert de viezigheid en dankzij de olie blijft het hout vochtig.
Voorwerpen van roestvrij staal
Verwijder eerst het vet of de viezigheid met azijn. Vervolgens doe je olijfolie op een stuk keukenpapier en bewerk je het roestvrijstaal door hier met cirkelvormige bewegingen op te wrijven. Op deze manier herstel je de glans na het schoonmaken. Niet alleen olijfolie helpt hierbij, je kunt dit ook vervangen door andere oliën zoals kokosolie.
Gietijzeren pannen
Als er eten is aangekoekt in je gietijzeren pan, was deze dan niet af met zeep. Hiermee was je de beschermde laag van de pan eraf. Maak de pan schoon met een scrub van grof zout en olijfolie. Met het zout verwijder je de voedselresten uit de pan. De olie zorgt voor een natuurlijke antikleeflaag. Smeer de olie goed uit over de pan. Als je dit regelmatig doet dan bakt de pan steeds fijner.
Zilverwerk
Kan je zilverwerk ook wel een glanzende laag gebruiken? Doe wat olijfolie op een doek en wrijf dit voorzichtig op het zilverwerk. Het gaat op deze manier niet alleen mooi glanzen, de olie zorgt ook hier voor een beschermende laag. Kortom, koop een fles goedkope olijfolie en je hebt binnen no-time een stralend huis.
Bron: The Kitchn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’
-
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
-
-
-
Nooit meer last van bruine avocado's dankzij deze tips
In veel gerechten komt een avocado goed van pas, maar vaak blijft er nog een halfje over. Hoewel we deze graag op een later moment opeten, is hij binnen no-time veranderd in bruine smurrie. Deze tips verhelpen dit probleem voor eens en voor altijd. -
Tip: Zo bak je de perfecte biefstuk
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk