Daarom heb je tijdens de zomer meer last van slechte adem
Koken & etenJe adem ruikt niet zo fris? Maak je niet al te veel zorgen, dat overkomt iedereen wel eens. Maar lijkt het alsof je tijdens de warme zomermaanden altijd en overal muntjes of kauwgom mee naartoe moet nemen uit voorzorg? Daar is een logische verklaring voor.
Dehydratatie blijkt een grote rol te spelen. ,,Iedereen weet dat je tijdens de zomermaanden meer vocht verliest omdat je meer zweet. Het is dus écht belangrijk om voldoende te drinken, aldus halitose-expert Harold Katz in de Britse krant Metro. ,,Bovendien wordt dat probleem nog erger als je medicatie tegen hooikoorts neemt, een dieet volgt omdat je probeert af te vallen of vaker buiten sport.''
Er is ook nog een tweede reden voor het onaangename geurtje. Onze voorliefde voor verfrissende alcoholische drankjes en zoetigheden als ijsjes, waar we tijdens de tropische zomermaanden vaker voor bezwijken. ,,In je mond zitten anaërobe bacteriën en die zijn dol op suiker. En zoals je al kan raden, ruiken die bacteriën niet bepaald naar rozen en meiklokjes.''
Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je dehydrateert, maar zit ook nog eens bomvol suiker. Terrasjes pakken is plezierig, maar je adem lijdt eronder.
Om het nog erger te maken, kunnen alle lekkernijen die bij de typische, zomerse barbecue horen ook halitose veroorzaken - zo heet het fenomeen van een slechte adem officieel. Van ui tot knoflook, sausjes en vinaigrette, stuk voor stuk zorgen ze voor een zogenoemde plakbek. ,,Vaak blijven stukjes vlees, worstjes en ribbetjes ook vaak zitten tussen je tanden. Als je dan niet flost, krijgen die slechte bacteriën helemaal vrij spel'', legt Katz nog uit.
Hoe kom je ervan af?
Gelukkig ligt de remedie dan ook voor de hand: zorg dat je goed gehydrateerd blijft. Drink met andere woorden voldoende water en eet tussendoor waterrijk fruit zoals ananas, meloen of sinaasappel. Na een maaltijd doe je er goed aan je tanden te poetsen of als dat niet lukt, kun je het beste voor suikervrije kauwgom gaan.
Daarnaast geef je best je tong wat extra aandacht. Die is immers een ideale broedplaats voor bacteriën, dankzij de warmte, het vocht en de zachte hobbelige textuur. Er is dan ook niets effectiever dan minstens twee keer per dag met een tandenborstel of tongschraper alle viezigheid die op je tong achterblijft, weg te schrapen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man rekent 130 euro af, maar blijkt na controle voor 70 euro aan boodschappen te zijn ‘vergeten’
Zoetermeer -
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers. -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
Vier redenen om wél koolhydraten te eten
Omdat suiker dik maakt, stappen veel mensen over op een koolhydraatarm dieet. De vraag is of dat wel zo verstandig is, want je darmen hebben koolhydraten nodig. Dit zijn vier gevolgen van een tekort.
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
-
-
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’